Stolování jako v americkém fastfoodu

Tomáš Čech
18. Únor 2016

Máte rádi filmy se scénami v amerických bistrech? A co kdyby se takový jídelní box objevil u vás doma? Architekti ze studia BLA architetti jeden takový navrhli do bytu v italském Turíně.


Autor: BLA architetti

Realizace: 2015

Plocha:  70 m2

Místo: Turín I Itálie


Tři původní pokoje se proměnily v jednu ložnici a plynoucí obytný prostor. Uprostřed něj je uložen nový dřevěný box obsahující hygienické zázemí. Princip vkládání současných prvků mezi ty původní pokračuje i na dalších částech interiéru. Nosná zeď z cihel není opatřena omítkou a do původních otvorů v ní jsou vloženy nové dveře se samostatnými rámy. Hlavním, a také novým, prvkem je vložený blok kuchyně s vyvýšenou podlahou a jídelním zákoutím.

 

„Někdo rád nové prvky přizná, jiný se snaží o jejich co nejpřirozenější začlenění do původní struktury. Nechci rozhodovat, co je lepší nebo horší, jaký přístup použít kde. Jedno ale považují za důležité. Mělo by být jasně patrné, jaká je filozofie návrhu, o co tvůrci šlo, jaké hodnoty zastává. Pokud jsou tyto hodnoty rozmazané, dosáhnout kvalitního výsledku bývá těžké!“

Do obytného prostoru, který prochází celým bytem od východu na západ, je vložen dřevěný box. Ten skrývá zázemí pro hygienu i převlékání. Přiznání, že se jedná o další novou vrstvu, je provedeno pomocí odlišného materiálového řešení, již zmíněné dřevo a geometrie.

Kuchyně a jídelní kout jsou řešeny velmi netradičním způsobem. Vzniklo jakési půl-patro, na kterém je ve vyvýšené poloze umístěna kuchyňská linka. Na druhé straně patra je pak vykousnuta část pro jídelní zákoutí, připomínající americká bistra.

Pod vyvýšenou podlahou kuchyně se skrývá úložný prostor. Kontakt místa pro jedení a místa pro vaření je velmi intenzivní, přestože je zde netradiční výškový rozdíl. Zároveň je zde odtud netradiční pohled do celého prostoru.

Nosná zeď byla ponechána v syrové podobě, tedy bez omítky, pouze s nátěrem. Do ní jsou vloženy nové lakované dveře včetně samostatného rámu. Opakuje se přiznání kontrastu mezi původním a nově vloženým.

Zelená barva prochází celým interiérem od obytných místností až do koupelny. Zde se objevuje v podobě různorodé mozaiky, která umožňuje vytvořit oblé měkké rohy. Průsvitné sklo v pozadí vede do obytné místnosti.

Byt v původním stavu obsahoval tři místnosti, které byly velmi neprakticky řazeny za sebou, a tedy byly nutně průchozí.

Rekonstrukce ponechala poslední místnost samostatnou a ta slouží jako ložnice. Byla sem vložena malá šatna a průchod do „hygienického boxu“. Zbylé dvě místnosti návrh propojil a doprostřed byl vložen právě zmíněný box. V obytném prostoru je kuchyňský blok s vyvýšenou podlahou a sezením.

Řez dokumentuje klenby na stropech, které interiér vždy obohatí o unikátní atmosféru. Krásná cihlová zeď kontrastuje s novými vloženými prvky. Hygienický box buď přesahuje, nebo nedosahuje hran původních konstrukcí.