Stodola, garáž, jídelna, kancelář nebo kurník?

Tomáš Čech
10. Únor 2016

Tvůrci ze studia Wirth Architekten vytvořili neobyčejný úkaz. Funkčně a konstrukčně prosté stavbě vtiskli vzhled plný elegance a vznešenosti. Podařilo se jim to, o čem mnozí sní a myslí si, že je to nedosažitelně drahé. Není!


Autor: Wirth Architekten

Realizace: 2015

Plocha:  42 m2

Místo: Affinghausen I Německo


Remiesenpavillon je stavba doplňující strukturu objektů klasické farmy v Dolním Sasku. Jedná se o jakýsi recyklovaný objekt, jelikož použité cihly pocházejí z nedaleké ruiny a dřeva na dveře pochází ze stromu, který před pár lety zničil blesk. Tak jako pavilon z mnoha zdrojů vznikl, tak dnes mnoha funkcím slouží. V závislosti na ročním období se zde skladuje materiál, parkuje traktor nebo jiné automobily, a když je budova prázdná, pak se zde pořádají setkání a stoluje se u velké tabule.

 

„Prostý neznamená škaredý a vznešený neznamená drahý. To jsou fakta, která Remiesenpavillon potvrzuje celým svým výrazem, od celku k detailu. Je dobré si předešlá tvrzení uvědomit, protože mohou rozbít zažité stereotypy. Minimum peněz nemusí vést k rezignaci na krásu a dostatek peněz nemusí pudit přebytek okázalosti. Často se na to zapomíná!“

Schován pod stromem, zdálky vypadá Remiesenpavillon vcelku nenápadně – prostá kůlna, možná přístřešek, řekl by si kolemjdoucí. A je to vlastně i pravda. Ovšem skutečnost není ani trochu banální, ani prvoplánová. Je to promyšlená elegantní stavba.

Stačí otevřít rozměrná vrata a jednoduchý kubický objekt prokáže své kvality. Dveře jsou úmyslně co největší, úmyslně zasahují i na hranu střechy. Výsledkem je velice subtilní vzhled.

Volný prostor ohromí svou specifickou velkolepostí, i když se jedná o prostý přístřešek. Lesklá podlaha jen podtrhuje sílu dojmu na návštěvníka.

Kombinace jednoho z nejslavnějších kusů nábytku, židle Barcelona, podle návrhu Ludwiga Mies van der Roheho a grilu působí trochu bizardně. Je ovšem velice symbolická. Ukazuje kombinaci elegance a vznešenosti a prostoty. I takové věci fungují!

Velká oslava, rodinný oběd – nic není problém. A že vám pod nohama běhají slepice a kráčí kohout? Koho by to právě tady překvapilo...

Zaparkovat klasický Mercedes vedle stolu, na kterém je postaven počítač s vykousnutým jablkem ve znaku, je netradiční pocit. Remiesenpavillon může být opravdu čímkoliv, čím vy budete chtít.

Když je na detail myšleno od začátku, vzniknou neuvěřitelná řešení. Světlo přece nemusí jen nutně „viset“ ze stropu. Zde je schováno v dutině, která vznikla již při bednění před betonáží střechy.

Stojí trochu na okraji, stranou od hlavního dění. Přesto je kompozičně propojen s hlavním objektem na pozemku. I jeho umístění zkrátka koresponduje s duchem vznešenosti a prostoty.