Pokoj bez oken?

Tomáš Čech
7. Únor 2016

Tvůrci z americké kanceláře Studio Esnal přetvořili bývalý sklad worchestrové omáčky na komfortní, industriálním charakterem ovlivněné bydlení pro tříčlennou rodinu.


Autor: Studio ESNAL

Realizace: 2015

Plocha:  120 m2

Místo: NYC I USA


Při prvním pohledu na půdorys, je tento byt vlastně strašně nepraktický - úzká a hluboká dispozice se špatným osvětlením. Bližší zkoumání však prozradí kouzlo industriálního prostoru a prvky, které veškeré neduhy poměrně úspěšně napravují. Průmyslový původ je podtržen širokým použitím nerezové oceli – kuchyně, jídelní stůl, okenní profily, a odhalenými technickými detaily jako je například vedení ventilace. Na druhou stranu pocit tepla přináší masivní dubová podlaha. Původní nedostatek světla je kompenzován třemi světlíky umístěnými ve středu dispozice. Jeden uprostřed obytného prostoru, jeden nad pracovní plochou kuchyňské linky a jeden v dětském pokoji. Sečteno a podtrženo: silné stránky zůstaly, problémy se vyřešily.

 

„Myslím, že existují dva typy lidí. Jedni se zaměřují na problémy, které se snaží řešit, a zbytek považují za dostatečné a nevěnují pozornost zlepšování. Druzí problémy trochu přehlížejí, ovšem snaží se klady dovést k dokonalosti. Existují jistě kombinace obojího, ovšem pro zjednodušení je opomeňme. Vyplývá z toho jedna podstatná úvaha. Že je tedy výhodné, řešit věci jaksi kolektivně. Ne jen z důvodu dnes mnohokrát zmiňované specializace, ale i z důvodu čistě provozních. Málokdo je totiž schopen, a nikomu to nelze vyčítat, obstarat vše, všechny úhly pohledu, všechny možnosti. Nebraňme se tedy spolupráci a radám.

 

Přiznávám, já sám mám mnohé rezervy!“

Velký jídelní stůl je používán i jako prostor pro práci. Je doplněn rozličnými židlemi. Podnoží je recyklovaným kovovým stojanem, na desku je použita, stejně jako na mnoho jiných prvků v interiéru, nerezová ocel.

Nad relativně malou pohovkou je umístěn první světlík. Výdech ventilace je novým prvkem, ale zároveň odkazuje k industriální historii místa.

Kovové police v chodbě tvoří prostornou knihovnu. Ryze funkční prostor tak získal oduševnělejší a příjemnější atmosféru. Za policemi můžeme vidět obnaženou zeď bez omítky, která prochází celým bytem.

Dětský pokoj nemá okno, ale pouze světlík. Množství světla, které do místnosti přivádí, je však díky jeho rozměrům velkorysé. To je ještě podtrženo instalací z různě barevného plexiskla, která barví světlo a vytváří nejrůznější efekty. Inspirativní prostředí.

Ložnice je asi nejkonzervativnějším pokojem. Zajímavostí jsou tradiční výsuvná americká okna. Jejich rozměr a výška parapetu poskytují prostoru dostatečný kontakt s exteriérem, který v jiných částech bytu trochu chybí.

Extrémně podlouhlý tvar je důsledkem průmyslovému původu prostoru. Chybí zde zádveří, z výtahu se vstupuje rovnou do jídelny/pracovny. Uprostřed dispozice se nachází obytný prostor, sem také vedou druhé dveře, tentokráte ze schodiště. Následuje soukromá část bytu – dvě ložnice a koupelna.