Sen o Novém Zélandu...

Pavla Kubu
27. Červenec 2018

Pojďte s námi dnes snít sen o dovolené na pláži v nádherném domě, který pyšně sedí vysoko na útesu a shlíží dolů na oceán. Zaposlouchejme se do šumění vln a vychutnejme si se sklenkou vína v ruce, jak se s přicházejícím večerem proměňuje vodní hladina. Třeba přímo z vany na terase!


 

Autor: Crosson Clarke Carnachan Architects

Lokace: Coromandel, Nový Zéland


 

Tento prázdninový domek byl postaven na novozelándské pláži Coromandel Beach. Je koncipován jako jednoduchý dřevěný kontejner ve tvaru obdélníku. Při stavbě bylo využito přírodní dřevo v podobě, kterou navazuje na  novozélendskou řemeslnou tradici. Reinterpretuje ji jedinečným a surovým způsobem.

 

Dlouhá obdélníková forma domu nabízí dostatek prostoru pro odpočinek v soukromí pokojů. Na každém konci najdeme jednu koupelnu. Velkolepý otevřený obývací prostor byl umístěn do samého středu budovy. Odtud volně přechází ve dřevěnou terasu s dechberoucím výhledem na oceán. Velký krb dodává potřebné teplo během zimního období.

 

Společné obytné prostory domu jsou ukryty v jakémsi uzavíratelném "boxu". Jednoduchý mechanismus umožňuje uzavřít ho při odjezdu z důvodu zajištění ochrany interiéru a při příjezdu zase otevřít a propojit tak vnitřek domu s exteriérem. Otevřená na terasu je také koupelna, která je navíc vybavena pohyblivou vanou. Je možné si tak vychutnat báječnou koupel venku s výhledem na oceán.