5 typů domácích skrýší

Kateřina Cibulková
9. Srpen 2018

Když se ve shonu každodenního žití začnou vytrácet oblíbené aktivity, může situaci zvrátit nejen přeskládání časového harmonogramu, ale třeba i nábytku v místnosti. Prostředí, v němž se během dne pohybujeme ovlivňuje také to, jak se v něm budeme cítit a pracovat. Pokud pokoj, kde trávíme volný čas, nenabízí vhodné místo pro četbu, o to spíše na jeho území tuto aktivitu zanedbáme.

 

Samo naše životní prostředí by nás v čase, kdy se chceme věnovat sobě a vlastnímu rozvoji, mělo směrovat k plánovaným činnostem. Ať už se jedná o fyzickou, či psychickou aktivitu, bez pár jednotek čtverečních ji do svého pravidelného životního rytmu stěží zařadíme. Nemusí se přitom jednat o prostory, které jsou stavebně a jinak radikálně odděleny od všeobecného dění v bytě, naopak mnohdy postačí pouhý symbolický odstup.

 

Jednou z možností, jak přistoupit k vytvoření takové skrýše, je vyhrazení intimní zóny. Právě současný trend propojování obytných prostor do co největších celků si žádá kompenzaci v podobě malých sfér odpočinku. Místy, odkud se dá s uctivým nadhledem pozorovat šum domácnosti, poklidně přemýšlet nebo otevřít knihu se mohou stát prodloužené parapety a výklenky, postačí ale i správně široký schod. Po vybavení vybraného místa oblíbenými textilními doplňky, lampičkou nebo svíčkou je personalizovaný prostor na světě.

Chvíle určené pouze pro sebe mohou unikat mezi prsty ještě více těm, kdo se dělí o jeden nevelký propojený byt. Absence stěn a volná návaznost prostoru má sice i příjemné stránky, jakými jsou dostatek světla a vytvoření bezprostředního pocitu sdílení, o to spíše se však může objevit sociální únava a nutkání k seberealizaci. Výhodou nevelkých interiérů je ovšem jejich přirozená tendence k improvizovanému rozdělování pomocí závěsů, nebo paravanů. A právě za zataženým závěsem se může skrývat kouzelné soukromí, i když se v prostoru za ním pohybuje více než jedna osoba.

Své soukromí potřebují také děti. Prvek úkrytu do jejich pokojíčků přinášejí patrové postele s pracovním prostorem pod vyvýšeným lůžkem. Často stylizované do podoby pevností a jiných fantazijních obydlí přinášejí ten správný pocit bezpečí a odpočinku. 

Tvorbu takového privátního útočiště je možné vzít i s plnou vážnosti a pustit se do budování opravdového úkrytu například v jinak nevyužitém dutém podhledu.

Samostatnou kapitolou je zahrada. Kdo disponuje výhodou volně přístupné přilehlé zeleně, má za příznivého počasí relax na dosah. Pohodlná lavička schovaná za stromem, nebo keřem postačí tomu, aby i naléhavost velkoměsta na pár chvil ustoupila osobním potřebám.