Jak se žije ve stodole?

Pavla Kubu
14. Leden 2017

Stará stodola ze 40. let minulého století se dochovala ve velmi dobrém stavu. Nachází se na nádherném svažitém pozemku situovaném na jih se zahradou se vzrostlými stromy a s výhledem do údolí řeky Jizery. Možná i to byly důvody, proč si právě tuto krásnou stavbu zvolil manželský pár na důchod a rozhodl se proměnit ji v jedinečné a neotřelé bydlení. Projektu a realizace se chopilo studio Raketoplán s cílem vytvořit rodinné sídlo s užitnou plochou přes 200 m2 a víceúčelovým dvorem.

Dům má celkově čtyři podlaží a díky zasazení do svahu není jeho výška na první pohled patrná. Každý prostor zde má svůj osobitý charakter. V nejnižším patře se nachází garáž a letní kuchyně se vstupem na terasu zařízená v klasickém venkovském stylu. Její podlaha je složena z tzv. půdovek (cihlové dlažby vyrobené tradiční řemeslnou technikou).

O patro výše byl vybudován zastřešený dvůr, který tvoří centrum domu. Najdeme zde dílnu, prádelnu a vyvýšenou tělocvičnu pro jogíny, která příležitostně slouží také jako koncertní podium. Dvůr je otevřený do zahrady a přístup do něho mají i místní a přespolní návštěvníci, kteří se zde setkávají například při posvícení, na muzice nebo na hodinách jógy.

Po schodech dojdeme do dalšího patra, kde se nachází zvýšené zápraží položené na dřevěných roštech z lakované borovice. Majitelé domu zde mohou relaxovat a užívat si posledních paprsků slunce od západu, které sem dopadají velkým otvorem ve střeše. Na roštu je možné pobývat i během podzimu a zimy, kdy slunce stále svítí do domu a přináši sebou pocitové i skutečné teplo. Zápraží je od obytné části domu odděleno skleněnou stěnou.

Ze zápraží se dostaneme do obytné části domu. Koupelna je opět laděna do lidového stylu a ctí celé pojetí stavby. Tento dojem umocňuje dřevěné podbití a historická španělská dlažba, která pochází ze starých domů v Andalusii. Efektní topení bylo vyrobeno na míru.

Chodba nás dovede do hlavní obytné místnosti, kterou v chladných dnech příjemně zahřívají krbová kamna. Najdeme zde velkorysou kuchyňi s jídelnou zařízenou starožitným nábytkem, který rodina již vlastnila. V pokoji byla opět použita borovicová podlaha, jejíž struktura i barva zde díky vzdušnosti prostoru krásně vyniká. Prosklená stěna nabízí nádherný výhled do okolní krajiny severních Čech.