Přemýšlíte nad dřevem ve svém obydlí ? Nechte se inspirovat

Pavla Kubu
3. Únor 2016

Mladá rodina se dvěma dětmi žila v bytě, který se jí postupem času stal těsným. Začala teda toužit po větším prostoru i soukromí v podobě bydlení v rodinném domě. Svůj sen si splnili. Ve spolupráci s architektem Martinem Bolešem si nechali v jednom malém slovenském městě postavit jedinečný dům, kde hraje hlavní roli dřevo.

 

Umístili ho na důvěrně známý pozemek starého rodinného stavení a zahrady, kde jeden z partnerů trávil svoje dětství. Je obklopen směsicí budov nejrůznějších architektonických stylů - od panelové výstavby z 80. let minulého století, rodinné domy z 60. let až po moderní bytové projekty. Tři staré břízy vysazené otcem jednoho z majitelů jsou nejen připomínkou minulosti, ale slouží také jako bariéra od bezprosředního okolí.

 

Jak již bylo naznačeno výše, dřevo se stalo hlavním stavebním i obkladovým materiálem. Vnější podoba domu připomíná typické slovenské stodoly, které lze stále zahlédnout v blízkém okolí. Prosklená fasáda stírá hranice mezi interiérem a exteriérem a umožňuje pevné spojení se zahradou. Dřevěná terasa ukrytá ve stínu vzrostlé hrušně prakticky neustále propojuje vnitřní prostor s venkovním prostředím.

 

Interiér je provedený převážně ve smrkovém dřevě, které zde navozuje pocit tepla a dokonalé pohody. Bylo použito na podlahy, okenní rámy, dveře i pro výrobu kuchyně a vestavěného šatníku dlouhého 14 metrů. Navíc dřevo krásně kontrastuje s betonovými stěnami ve vnitřních prostorách domu.

 

Hlavní obytný prostor se nachází ve středu domu a je tvořen obývací zónou, kuchyní a jídelnou. Krbová kamna v obývací části místnosti slouží jako dodatečný zdroj tepla i pro příjemné dokreslení atmosféry zimních večerů. Dovnitř dvou betonových boxů byla umístěna koupelna, technické a skladovací prostory, části kuchyně, knihovna, komín a v neposlební řadě nosné zdi skrývající schodiště.

 

Přímo pod střechou se ukrývají dva dřevěné pokoje, které mají relaxační funkci. Majitelé domu zde odpočívají, poslouchají hudbu, pracují nebo si hrají s dětmi. Obě místnosti mají střešní okna nabízející výhled ven do krajiny a do města. Vnitřní okna jsou obrácena směrem dovnitř a odhalují pohled do centrálního prostoru domu.