Zařizování bytu v podání profesionální designérky

Pavla Kubu
31. Červenec 2018

Byt o rozloze pouhých 50 m2 i se sklepem... Je možné naskládat všechny nutné věci do takovéto krabičky od sirek takovým způsobem, aby vše fungoval tak, jak má? To řešila designerka Jana Vařechová Holoubková při zařizování interiéru svého vlastního bytu. Pojďme se společně podívat, jak se jí nakonec povedlo vytvořit pohodlný a funkční interiér.

 

Základním požadavkem mladých manželů bylo vyřešit v rámci velmi malého prostoru dispozici tak, aby se tam všichni pohodlně vešli. Dalším velkým přáním bylo zobytnit terasu. Rodina totiž velmi ráda tráví čas pod širým nebem a terasa by minimálně během léta znamenala jednu další obytnou místnost navíc.

 

Vzhledem k malé rozloze bytu bylo potřeba využít prostor co možná nejúčelněji. Designérka se z více možných variant nakonec rozhodla pro spojení obývacího pokoje s kuchyní a vytvoření pracovního koutu v rámci ložnice. Potřebný skladovací prostor nabízí vestavěná skříň, která zbytečně nezatěžuje interiér tím, že by zabírala příliš mnoho místa. Její součástí jsou posuvné dveře, které oddělují obytnou část bytu od předsíně. Velký vestavěný šatník schovaný ve zdi tak působí téměř neviditelně.

 

Kuchyňská zóna je tvořena kompaktní bílou sestavou, uvnitř které se ukrývá chladnička a spíž. Samotná kuchyňská linka byla vyrobena z dubového masivu a má jen spodní řadu skříněk, které jsou postaveny na ocelovém podnoží. Místo horní řady skříněk navrhla designérka pouze dvě lehké prosklené vitríny a digestoř. Vše působí velmi odlehčeně a vzdušně, což je v malém prostoru žádoucí.

 

Prostorná terasa je nyní jakýmsi přirozeným prodloužením bytu a povedlo se ji dle plánu útulně zabydlet. Od okolních domů je odcloněna dřevěnou konstrukcí s roštovou stěnou a střechou z bílého textilního baldachýnu. Uvnitř se nachází příjemné sezení s úložnými prostory doplněné velkými polštáři. Podlaha terasy je vyrobena z dřevěných prken a je zde umístěno velké množství květináčů a truhlíků se zelení, které dotvářejí útulnou atmosféru.