Z východu na západ a zpět

Tomáš Čech
26. Červen 2016

Mladý ruský pár se rozhodl postavit si vlastní dům a opustit ruch města. V tiché zástavbě nedaleko Moskvy jim architektonická kancelář Gikalo Kuptsov Architects navrhla dům, který kombinuje malé s velkým, les s městem a východ se západem.


Autor: Gikalo Kuptsov Architects

Studie: 2012

Realizace: 2015

Místo: Moskevský region I Rusko


Na neuvěřitelné parcele, má 12 400 m2 a je pokryta krásnou zelení, vznikl dům, který tvoří tři propojené objemy. Dva z nich, zakončené sedlovou střechou, v sobě obsahují prostory pro bydlení, třetí hmota, přízemní a s rovnou střechou obsahuje garáž. Návrh pracuje i s tématem přechodu krajiny do interiéru. Vzájemné posunutí jednotlivých objemů vytváří tři polouzavřené dvorky. První tvoří jakousi niku, na jejímž konci je vstup do domu. Druhý je hlavní terasou přiléhající k hlavnímu společenskému prostoru, třetí je pak jakousi verandou kuchyně.

 

„Dům v Rusku, na východě, netrpí přehnanou zdobností a množstvím ambic, které my mnohdy považujeme za kýč. Má v sobě západní, dle nás takto hodnocenou, kultivovanost a pokoru. Přesto není čistě „západoevropský“. Je zde něco, co ho zpět usazuje do místního kontextu a prostředí, co zabraňuje pocitu nepatřičnosti a cizosti. Zdařilý mix!“

Objemově se rozhodně nejedná o malý dům. Vzhledem k množství prostoru kolem něj, a jeho řekl bych citlivému zapojení do zeleně, je jeho hmota pocitově menší, než ve skutečnosti. Pomáhá tomu i citlivě zvolený materiál a poměr zasklení a pevných ploch fasády.

Směrem do ulice má dům uzavřenější charakter. Vstup je lemován dvěma objemy, garáží a obytnou částí. Její stěna je v úrovni člověka obložena dřevem a částečně prosklená. Schodišťová hala tak má jemný kontakt s exteriérem.

Snahu o propojení domu s intenzivním ozeleněním parcely dokumentuje řešení terasy. Strom byl ponechán a dřevěná prkna jsou vyskládána kolem něj. Mezi interiérem a exteriérem není jediný schod. Vše je v jedné rovině.

Stejně plynulý je i přechod mezi terasou a trávníkem. Fasádu domu tvoří cihelný obklad, se kterým je aktivně a s tvůrčím přístupem pracováno. Například v místech nadpraží. Prostor mezi okny je obložen latěmi.

Interiérové řešení je velmi velkorysé, avšak umírněné a důstojné. Použity jsou teplé a přívětivé barvy, zemitá omítka, dřevěná podlaha, „hutné“ závěsy. Okna jsou dřevo-hliníková – v exteriéru bezúdržbový kov, v interiéru na dotek příjemné dřevo.

Ložnice nepůsobí dojmem „obyčejného“ rodinného domu / vily, ale spíše atmosférou zámku / hradu. Vysoký strop a tmavá výmalba tvoří prostor pro rozměrnou postel s masivním dřevěným čelem.

Vstupní zádveří se rozevírá do dvou stran, nalevo úzkým průchodem do obytného prostoru, napravo je velkorysý převýšený prostor. Ten částečně dodává atmosféru společenské zóně, ve druhé části pak tvoří schodišťovou halu.

Hlavní ložnice rodičů má v druhém patře samostatné křídlo. Prostor pro spaní se otevírá na balkón, doplňuje ho šatna a koupelna. K té rovněž přiléhá terasa na střeše garáže. Ve druhém křídle je ložnice, jejíž okno stíní původní vzrostlý strom.