Kruh na moři

Tomáš Čech
18. Leden 2016

Představte si, že existuje místo uprostřed nekonečného moře. Místo, které se přesunuje, ale stále si uchovává svou vlastní identitu. Přestože vymezuje jasný prostor, nikde nezačíná ani nekončí. Takový je projekt Antiroom II.


Autor  Elena Chiavi + Ahmad El Mad + Matteo Goldoni

Podpora  EASA Malta

Realizace  2015

Místo: Valletta I Malta


Vždy píši popisy sám, přesto tentokrát udělám výjimku. Myslím, že tento projekt si to zaslouží. Nechám ho mluvit samotného, respektive jeho autory. Jak vidí své dílo:

 

„Antiroom II je plující ostrov na moři.“

„Antiroom II je nedosažitelný ze země, přístupný je jedině plaváním v moři nebo na loďce.“

„Dřevěná struktura vytváří prostor oddělený od nekonečnosti moře. Je to malý bezpečný bazén.“

„Antiroom II je nekončící stoa, věčný kruhový chrám. Chce dosáhnout nad rámec času.“

„Antiroom II je bílý prostor plující na modrém moři, stejně jako bílé mraky plující na modré obloze.“

„Antiroom II zůstává lehký a něžný i přes svou volnost a nestabilitu.“

„Můžete vstoupit do jeho středu, přemýšlet nad jeho stavbou a vyjádřit svou jednotu s nebem a vesmírem.“

„Antiroom II může pomalu odplout jako nový izolovaný svět na moři.“

 

„Moře je něco tak velkého a zdánlivě nekonečného, že jej pravděpodobně žádná mysl člověka nedokáže uchopit. Možná i proto vznikl Projekt Antiroom II. Bod uprostřed nekonečna .Místo, které může být kotvou, vztažným bodem. Na velkou plochu byl umístěn malý bod, přesto se v ní můžeme rázem o něco lépe orientovat. Měli bychom se poučit a nebát se budovat takové body častěji – třeba ve městě, ale také v životě. Mohlo by nám to hodně pomoci!“

Kruh uprostřed moře. Nic víc! Tvůrci hledali minimální formu s maximálním vizuálním a prostorovým užitkem. Něco takového je možné pouze v případě silně koncepčního řešení, přesto se můžeme nechat inspirovat.

Vznikl „bazén“. Najednou neplavete na širém moři, ale pouze v jeho výseči. Jste jasně obklopeni, máte kam utéct. Měřítko se radikálně proměnilo.

Obvod konstrukce je lemován lehkými průsvitnými závěsy, se kterými si vítr snadno pohrává. Zemské síly tak přímo a viditelně ovlivňují architekturu.

Stavba je, stejně jako moře, nekonečná. Respektive nemá žádný začátek, žádnou čelní nebo zadní stranu. To má obecně mnoho výhod, ale i své zádrhele. Je třeba být opatrný.

Základní modul se jen opakuje a vzniká tak kruh, je to banální. Ale právě to je ta síla! „Minimální forma, maximální užitek.“