Rusovce House: Elegantní dům v Bratislavě

Pavla Kubu
7. Srpen 2018

Dům stojící na okraji bratislavské obytné čtvrti Rusovce působí zvenku spíše nenápadně. Přáním investora bylo postavit jednoduchý, převážně jednopodlažní dům nenáročný na údržbu. Jeho částí měla být samostatná pracovna, kde by mohl v klidu pracovat oddělený od ruchu zbytku domu. Návrh si nechal vypracovat od více architektonických kanceláří a nakonec zvítězil projekt zpracovaný architekty ze studia PLUSMINUSARCHITECTS.

 

Budova je rozdělena na dvě hlavní části. Jedna má čtvercový půdorys a v jejím přízemí najdeme hlavní obytné prostory. Jsou plné denního světla a nabízí krásné pohledy ven do zahrady. Jednoduchý oboustranný krb rozděluje místnost na dvě zóny. Po efektním schodišti s proskleným zábradlím se dostaneme do pracovny umístěné v patře, ze které je úžasný výhled do širokého okolí. Přechod do druhé, obdélníkové části domu jasně vymezují vstupní dveře a šatníková stěna z dubové dýhy v předsíni.

 

V části domu s obdélníkovým půdorysem se nachází pokoj pro hosty, garáže a technické místnosti. Tyto místnosti jsou orientovány směrem do ulice. Z druhé strany směrem do zahrady jsou umístěny ložnice, hygienické zázemí včetně koupelny se saunou najdeme ve střední části domu. Všechny pokoje orientované do zahrady jsou přímo propojeny s exteriérem velkými celostěnovými okny s izolačním trojsklem a mají bezbariérový vstup na venkovní terasu.

 

Zařízení interiéru vládne beton a dubové dřevo. Beton je přiznaný na stropech a ve společenské místnosti ho najdeme také na obvodových stěnách. Z barev převládá bílá, kterou místy doplňuje černá. Bílá je venkovní fasáda a také všechny omítky v pokojích.

 

Také na míru vyrobený nábytek a dveře mají v převážné většině bílou barvu. Podlahy ve všech obytných místnostech pokrývají dubové parkety. Dubové dřevo bylo použito i na výrobu některých kusů nábytku - jídelního stolu, barových židlí, schodiště do pracovny a knihovny. V chodbách, v koupelnách a na wc je povrch podlah upraven cementovou stěrkou.