Na co dveře?

Tomáš Čech
17. Leden 2016

Tvůrci ze studia nook architects se vrátili na místo činu. Ve stejném domě již v minulosti realizovali svůj návrh. Záměr zopakovat podobný princip nakonec ale vyústil v úplně nové řešení. A v mnoha ohledech velmi netradiční.


Autor: nook architects

Realizace: 2013

Místo: Barcelona I Španělsko


Jeden a ten samý dům, prakticky identická dispozice a velmi podobné zadání... Zdálo se, že výsledek se bude shodovat s již dříve uskutečněným projektem na stejné adrese. Ovšem rozdílné umístění svodů celý plán zhatilo. Bylo tedy potřeba nalézt nový přístup. Všechno technologické zázemí mělo být umístěno ve střední části bytu. Bylo však nutné je rozdělit a tak kuchyně je součástí obytného prostoru, který vznikl spojením dvou místností. Hygienické zázemí je pak umístěno přímo do ložnice. Má tak přísun denního světla a podporu pocitu volného prostoru v celém bytě. Jsou zde vlastně jenom dvě velké místnosti, každá na jednu stranu domu.

 

„Jak je nastavena správná míra soukromí? Kde má začínat a končit vlastní prostředí jednotlivých obyvatel? A může se tato míra proměňovat? Můžeme žít nebo pracovat v absolutně otevřených prostorech a nebo je třeba vždy myslet na zadní vrátka, mít aspoň drobné místo, kde se můžeme schovat před světem?“

Kuchyňská linka zabírá celou šířku obytné místnosti a je navržena velmi prostě. Elegantní je zkrácení vrchních skříněk, takže celek působí mnohem vzdušnějším dojmem. Sladění spotřebiče s dolní lištou a příjemný obklad pak jen celek podtrhují.

Stůl je řešen velmi netradičně. Na skládací podnož je položeno dveřní křídlo. Vše se dá rozebrat během momentu a uvolnit tak místo v obytném prostoru.

Z obytného pokoje je průhled a průchod přímo až na terasu. Místa, kde vidíte na obě strany bytu, jsou vždy velmi příjemná a atraktivní. Tato komunikační cesta zároveň půlí ložnici na dvě části – spací a hygienickou.

Řešení koupelny je poměrně netradiční. Nefunguje jako samostatný pokoj, ale je přímou součástí ložnice. Toaleta a sprcha jsou pak malými oddělenými a uzavíratelnými zákoutími. Na obrázku vlevo je vidět horizontální kovová tyč. Ta je vlastně jakýmsi velkým otevřeným šatníkem. Zavěšují se na ni ramínka a vy tak můžete pohodlně a s přehledem vybírat, co si na sebe vezmete.

Původně se jednalo o třípokojový byt. Velkou výhodou je orientace na dvě světové strany a dva bonusy v podobě terasy a malého balkónu.

Rekonstrukce byt připravila o jeden pokoj. Místnosti dnes však mají mnohem příjemnější rozměry více odpovídají současným standardům. Minimální rozměry zádveří architekti nepotlačovali. Netradiční, ale praktické je řešení toalety. Vedou na ni totiž dvoje dveře – jedny z ložnice a druhé z chodby. V noci tak nemusíte obíhat celý byt, ale zároveň návštěva může jít na WC přímo a nemusí vstupovat do ložnice.