Byt svázaný šedou stuhou

Tomáš Čech
25. Červenec 2018

Když převážeme vánoční dárek velkou mašlí, získá na důležitosti. Když architekti ze studia batlab architects obtáhli interiér bytu šedou stuhou, zvýšili jeho kompaktnost a komfort.


Autor:  batlab architects

Realizace: 2015

Plocha:  51 m

Místo: Budapešť I Maďarsko


Architekti měli za úkol navrhnout byt pro rakouský pár, žijící v Budapešti. Příliš nezasahovali do původní dispozice, pouze vše co nejvíce propojili. Hygienické zázemí bylo ponecháno na svém místě a kolem něj se postupně „obtáčí“ kuchyně, vstupní hala a obývací pokoj. Hlavním rozdílem oproti minulosti je fakt, že dveře oddělující tyto pokoje byly vybourány. Vznikl tak volně plynoucí prostor. Ložnice je pak oddělena, je v ní zachován ryze soukromý prostor.

Všechny části bytu jsou pak díky několika prvkům vzájemně propojeny. Ve všech prostorech, kromě koupelny a toalety, je použita výrazná dřevěná podlaha. Dále je zde osvětlení, které je zavěšené na průmyslové kolejnici a prochází z kuchyně až do pokoje. A třetím, posledním, prvkem je šedá „stuha“. Z ložnice až do kuchyně vede šedý pruh, který je tvořen dekorem dveří, či nátěrem – ať už na topení, nebo na zdech.

„Pokud chcete váš byt zvětšit a vytvořit z něj zároveň kompaktní prostor, nabízí se jednoduché řešení. Stačí používat co nejméně materiálů a sjednocovat povrchy. Efekt je zaručen! Pokud tedy obdivujete efektní rekonstrukce v televizních pořadech, zamyslete se nad jejich slučitelností se zbytkem interiéru a dlouhodobostí jejich efektu.“

Byt protíná jedna jediná komunikační linie, která přímo propojuje všechny pokoje. Pokud by takto vedla pouze chodba, nebudilo by to dobrý dojem. Jelikož je ale celý průhled rytmizován dělením na jednotlivé části, působí velmi příjemně, přispívá jasné orientaci v prostoru a, stejně jako jiné prvky v návrhu, propojuje všechny prostory.

Dominantní podlaha je doplněna pouze bílými tóny na ostatních površích. Část zdí je omítnuta, na dalších jsou ponechány odhalené cihly. Nábytek je většinou volen v odstínech černé, pouze stolky navržené designéry ze Studio Nomad´s obarvují interiér.

Stejná barevnost funguje i v kuchyni – dřevěné horizontální povrchy, bílé a kovové detaily. Šedá „stuha“ se zde proměnila v obklad za kuchyňskou linkou ve stejném odstínu.

Linka šedé barvy obtáčí celou ložnici. Není vedena ve stejné výšce, ale za postelí ze zalamuje a stoupá. Následně pak přechází až do dekoru dveří skříně.

Skříně jsou navrženy na celou výšku i šířku místnosti. Nejsou zde klasické úchytky – vyvrtané otvory jsou kombinovány s tlakovým otevíráním.

Jen koupelna částečně vystupuje z jednotné barevnosti interiéru. Vše je ale ztvárněno jednoduše a s pozorností k detailu.

Detail žárovky zavěšené v prostoru prochází celým bytem. Pro jednodušší instalaci takového množství svítidel byla zvolena zavěšená kolejnice. Nápadité řešení!

I když to tak nemusí vypadat, byt je orientován na dvě strany. Již zmíněná komunikační osa vedoucí přímo skrz celý interiér má ještě jednu velkou výhodu – nic neruší jednotlivé prostory, nikdo nekřižuje místnosti.