Byt jako Berlín

Tomáš Čech
5. Srpen 2018

Byt ve staré čtvrt Berlína prošel výraznou proměnou. To vše s minimem nákladu. A navíc klienti nejsou rodilí Berlíňané, chtěli si tedy kousek domova přinést i sem. Výsledkem byl náročný úkol pro Hagar Abiri. Nutno říci, že nakonec výborně zvládnutý.


Autor:  Hagar Abiri

Realizace: 2015

Plocha:  82 m

Místo: Berlín I Německo


Mladá rodina se do Berlína přistěhovala z naprosto odlišných podmínek, z Tel Avivu. Architekti tak chtěli do interiéru přinést aspoň kousek atmosféry, kterou opustili, a proto je byt navržen co nejotevřeněji a nejsvětleji. Půdorys bytu byl změněn. Vznikl velký obytný prostor spojený s do prostoru otevřenou kuchyní. Vstupuje do něj i masivní nosná stěna, která bránila dalším změnám. Co se prvně zdálo jako překážka, je dnes představeno jako klenot. Všechny povrchy jsou záměrně co nejsvětlejší. V celém bytě najdeme jen pár kusů nábytku. Mnohé z nich jsou vzhledem k minimalizaci nákladů nějakým způsobem recyklovány.

 

„Byt jako Berlín a nebo být jako Berlín? A proč by měl byt v německém hlavním městě být inspirován Tel Avivem? Není to náhodou tak, že každé setkání je příležitostí pro zrození nového? Setkávejme se! S lidmi i s kulturami!“

 

A co znamená titulek článku? Bývalý Berlínský starosta Klaus Wowereit o svém městě řekl: „Poor but sexy!“ Tedy „Chudé, ale atraktivní!" A stejným způsobem popisuje i sám autor tuto rekonstrukci.

Od vstupu vidíte skrz chodbu až do obývacího pokoje. Po stranách jsou pak dveře na toaletu a do koupelny. Klasické schéma. Přestože zde samozřejmě není přímé osvětlení, světlé povrchy stěn a podlahy dělají své.

Úžasné židle nejsou nové. Podařilo se je sehnat částečně přes e-bay, částečně v Berlíně z druhé ruky. Rozhodně nejsou typickým doplňkem jídelního stolu, ale vypadají výborně.

Kuchyňská linka vytváří jakýsi poloostrov vystupující do obytného prostoru. Možná překvapí absence nástěnných skříněk. Za linkou vidíme jeden z ústředních motivů celého bytu – masivní původní zeď. Není omítnuta, je ponechána v ryzí podobě tradičního zdiva.

V bytě najdeme spoustu příjemných drobností – kombinace baterie a dřezu, elegantní svítidla. Není nutné oslňovat nákladnými kousky. Pěkný detail mnohdy prozradí daleko více.

Pracovní a skříňová stěna v pracovně je jedním z mála nových a na míru vyrobených kusů nábytku. Dělali ji však místní řemeslníci.

Velké množství povrchů není rekonstruovaných a jsou na nich přiznány vrstvy minulosti. Že by paralela s kořeny majitelů...

Při pohledu na půdorys původního stavu zarazí neuvěřitelná chodba. Proč je tak dlouhá? Zalomená nosná zeď a výklenek u okna však již zde prozrazují zajímavý potenciál.

Chodba se podstatně zkrátila a dnes již má přijatelné rozměry. Zmenšila se plocha hygienického zázemí a vzniklo tak dost místa na dětský pokoj i malou pracovnu. Byla zde ovšem i další výhoda – čím menší koupelna tím menší náklady na její rekonstrukci.