Skoro původní interiér s novým boxem...

Tomáš Čech
25. Únor 2016

Architekti Anna & Eugeni Bach hodně starého zbourali, aby si uvolnili ruce a dopřáli majitelům žádané množství volnosti a světla. Několik nově vložených prvků pak vhodně doplňuje původní prvky.


Autor:  Anna & Eugeni Bach

Realizace: 2015

Plocha:  70 m

Místo: Barcelona I Španělsko


Klienti měli jedno základní přání, které však celé zadání poněkud zkomplikovalo. Chtěli, aby byly obě ložnice umístěny na čelní fasádě směrem do ulice. Pro zbytek bytu pak jako zdroj světla zbyl pouze vnitřní, sice poměrně široký, ale pokud jde o světlo značně limitovaný, dvůr.

Architekti se tedy rozhodli celý půdorys, samozřejmě kromě zmíněných ložnic, otevřít a vytvořit jeden nedělený prostor. Do něj pak umístili blok s kuchyní a díky štědré světlé výšce ještě na něj přidali prostor navíc. Může sloužit jako pracovna nebo pokoj pro hosty. Zajímavostí je ještě zvýšená podlaha v koupelně, která umožnila vedení instalací a navíc nabídla praktický úložný prostor.

 

„Když je byt orientován na dvě strany, je to obecně velmi výhodné, kam směřovat kterou část bytu? Má být noční zóna orientována do klidu a denní spíše do ulice? A co když tomu uspořádání domu, třeba jako v případě bytu v Barceloně, nepřeje? A jak volit orientaci ke světovým stranám? Kdy má být sluníčko kde?“

Díky nasvětlení fotky to tak nevypadá, ale ukázaná okna vedou jen do vnitřního dvora. Vpravo je vidět stupínek vedoucí do vyvýšené koupelny. Původní výplně otvorů krásně souzní s dřevěnými trámy.

Vložený blok kuchyně ji odděluje, přesto však zůstává přímou součástí obytného prostoru. Nahoru se dostanete po žebříku… Hluboký pohled napravo chytře klame. Jedná se však „pouze“ o zrcadlo odrážející celý vnitřní prostor „za“ fotoaparátem.

Nízký strop v prostoru kuchyně bohatě dostačuje. Jedinou otázkou je, jak budou proudit páry při vaření... Praktické okýnko zajišťuje vizuální kontakt a zároveň se díky výklopnému dílu pod ním může proměnit v provizorní stolík.

Z vrchu vloženého bloku máte krásný přehled o dění v celém obytném prostoru. Celé místnosti to tak dodává úplně novou dimenzi. Zavěšený stůl je pak milým vtipem doplňujícím nápaditý celek.

Ložnice je intenzivně propojena s balkónem, který prochází před celou uliční fasádou. Vysoký strop a štuk na něm propůjčují místnosti specifickou atmosféru.

Původní uspořádání s dlouhou tmavou chodbou a třemi ložnicemi majitelům nevyhovovalo. Ani jedna místnost pak neodpovídala současným požadavkům na obytnou místnost. Většina příček tak musela pryč a uvolnila místo jednomu velkému otevřenému prostoru.