Byt pojatý jako dětské hřiště

Pavla Kubu
28. Červenec 2018

Čas strávený s rodinou a dětmi je v dnešní době stále cennější. Pojďme spolu nahlédnout do interiéru domova rodiny z Taiwanu, která si je tohoto faktu vědoma, a proto svoje bydlení zcela podřídila dětem. Centrem rodinného života není obývací pokoj, jak to bývá obvyklé. Jejich byt je vlastně jedním velkým dětským hřištěm. Nabízí spoustu otevřeného prostoru pro hry i kreativitu dětí a zároveň přirozeně stmeluje rodinu dohromady. Návrh je dílem designové kanceláře HAO Design

 

Koncept interiéru byl podřízen přání rodičů trávit co nejvíce času s dětmi, když zrovna nepracují. Hlavním hlediskem při návrhu proto bylo poskytnout dětem příjemný uvolněný prostor, kde by si mohly volně hrát, tvořit a učit se.  A právě tato společná část bytu o velikosti cca 60m2 se stala samotným srdcem celého domova.

 

Hlavní tón zde udává velký dřevěný stůl, který slouží jako hlavní tvůrčí prostor,  kde rodina tráví mnoho času pohromadě. Nad stolem zaujmou originální designová svítidla, do kterých je možné umístit výrobky vytvořené dětmi. Hned za vchodovými dveřmi se nachází zeď nabarvená tabulovou černí. Slouží jako vývěska, píší se na ní nejrůznější vzkazy a zároveň je skvělým prostorem pro malování. Paní domu ji využívá také pro zaznamenávání zajímavých receptů.

 

Kuchyňe s ostrůvkem je vlastně přechodnou oblastí oddělující společné prostory bytu od těch soukromých. Zajímavě řešeny jsou zde úložné prostory, které nabízí dostatek místa pro květináče s bylinkami, koření, kuchyřské knihy a nejrůznější kuchyňské náčiní. Nad centrálním ostrůvkem jsou zavěšeny ocelové regály v industriálním stylu, které na sebe strhávají zaslouženou pozornost.

 

Protože také dítě potřebuje mít pouze svůj koutek, nezapomnělo se ani na prostor určený pro dcerku. Dominuje zde parádní skluzavka, jejíž výhodou je, že se dá v případě potřeby snadno rozebrat a zvětšit tak prostor verandy. Nachází se zde také lůžko sloužící k odpočinku nebo ke čtení. Místo se našlo dokonce i pro houpačku, která spolu s rostlinami na verandě dodává celému prostoru ten správný šmrnc.