Stanice 2 - zastávka Barneveld Noord

Tomáš Čech
13. Leden 2016

Studio NL Architects vždy tvoří stavby s nadhledem, trochou vtipu a účelovostí. Jedním takovým příkladem je i zastávka Barneveld Noord, která byla postavena v rámci projektu Prettig Wachten.


Autor:  NL Architects

Projekt: 2011 - 2015

Plocha:  35 m

Místo: Barneveld I Nizozemsko

Realizováno v rámci programu Prettig Wachten


Při přípravě stavby nové zastávky byl vznesen požadavek na dočasnost její konstrukce. Architekti proto zvolili dopravní kontejnery. Dle jejich slov poskytují dvě zásadní výhody. „Kontejnery obsahují prostor, ale také formují prostor“ a „minimum úsilí, maximum užitku“. Velmi jednoduše tak vytvořili nejenom zastávku, ale také široko daleko viditelný symbol. Navíc je zde prodejna drobného občerstvení a veřejné toalety.

 

„Něco postavit není jednoduché, ovšem v životě stavby jsou i náročnější fáze. Musíme se totiž postarat o to, aby si objekt ve veřejném prostoru udržel svůj stav. Mluví se o syndromu „rozbitého okna“. Dokud je dům čistý a udržovaný, vše je v pořádku, ovšem s prvním rozbitým oknem se o něj jeho okolí přestává starat a degradace postupuje velmi rychle. Uvědomovali si to i tvůrci zastávky Barneveld Noord, a tak je zde umístěno malé občerstvení. Stále tady někdo je, nikdy budova „nezůstane sama“, neustále na ni někdo dohlíží. A tak pokud ji neodstranili, šťastně slouží cestujícím dodnes!“

Vnitřní prostor je doplněn o venkovní čekárnu s prodejem lístků. Dále je zde obchod a toalety ve věži. Ta tvoří jasnou značku stanice a navíc může fungovat jako orientační bod pro okolí.

Třetina zastávky je věnována drobnému občerstvení. Zvyšuje pohodlí cestujících, obsluha dohlíží na bezpečnost a stará se o úklid veřejných toalet.

I když je stavba nazývána dočasnou, na detaily se kladlo dostatek pozornosti. Na věži jsou hodiny a zlatá korouhvice. Malý vtip? Nižší část objektu je zakončena nápisem s názvem stanice.

Kam směřuje tento pohled? Respektive odkud? Překvapivě, takto vypadá výhled z veřejných toalet prosklenou střechou. Zajímavý kontrast ryze účelové místnosti s velkorysostí.

Půdorysy jasně prozrazují modulovitost stavby. Její vytvoření z kontejnerů příznivě ovlivnilo cenu a rychlost výstavby. A výsledek je velmi sympatický!