Stanice 1 - zastávka Barneveld Centrum

Tomáš Čech
11. Leden 2016

Jezdíte do práce vlakem nebo městskou hromadnou dopravou? Jak trávíte čas během čekání? A kde ho trávíte? Mrznete u toho někdy? Prší na vás? V Holandsku na takové problémy začali pohlížet s větším nasazením a přizvali si k tomu architekty ze studia NL Architects.


Autor:  NL Architects

Projekt: 2011 - 2015

Místo: Barneveld I Nizozemsko

Realizováno v rámci programu Prettig Wachten


Holandská společnost ProRail, zodpovědná za železniční síť, a národní koordinátor se rozhodli věnovat větší pozornost času strávenému čekáním na spoj. Dle průzkumů cestující tuto dobu vnímají jako mnohem delší, než ve skutečnosti je. A to až třikrát. Cílem tedy bylo vytvořit příjemnější a kvalitnější prostředí, které cestování veřejnou dopravou zpříjemní. Tvůrci neřešili situaci na velkých centrálních nádražích, která již dnes nabízejí značný komfort, ale zaměřili se na menší a středně velké zastávky.

 

Jednou z nich je i zastávka Barneveld Centrum. Aby se našel prostor pro doplnění funkcí a servisu pro cestující, bylo rozhodnuto o vymístění čekárny do nového objektu. Vznikla velmi jednoduchá, ale zároveň působivá stavba. Střecha je nesena pomocí dvou naddimenzovaných trámů, které jsou umístěny na naopak velmi subtilních sloupech. Vše ostatní je zakryto pouze sklem tak, aby měli lidé co největší kontakt s exteriérem. Pocit vzdušnosti uvnitř ještě podporují tři světlíky přinášející světlo z vrchu.

„Zřejmě to nebude znít populárně, ale pokud chceme zvýšit množství lidí ve veřejné dopravě, musíme ji učinit co nejatraktivnější. A nejde jenom o vozy! Neméně důležité je i prostředí stanic a přístup na ně. Zastávky musí být komfortní a bezpečné, musí nabídnout únik před deštěm i sluncem a v neposlední řadě musí vytvářet kvalitní městské prostředí, jehož jsou velmi důležitou součástí. A věřte, že rolující reklama je pro cestující naprosto nepodstatná!“

Vizuálně objekt působí jako deska na dvou trámech, která levituje ve vzduchu. Působí to technicky a elegantně zároveň – kombinace pro železniční zastávku velmi vhodná.

Pokud vás někdo přiveze autem a nemáte štěstí na počasí, můžete se hned schovat pod střechu. Navíc, i když se jedná „pouze“ o zastávku, tak budova vytváří jakousi uliční frontu.

Čekání je díky dřevěným lavicím velmi pohodlné. Fakt, že se prostor na noc uzamyká, bezpochyby zajistí stálou kvalitu a ztíží vandalům jejich práci.

Nová přístavba čekárny z nezbytných důvodů nenavazuje na stávající hmotu, ale je takříkajíc „postavena na jinou kolej“. Výhodou je svébytnější vyznění a větší viditelnost pro návštěvníky.

Výrazný kontrast mezi lehkostí prostoru čekárny a masivně vypadající střechou poměrně jasně vyjadřuje fakt, že se zde nachází přístřeší. Výrazné přesahy zajišťují sucho a pohodlí i čekajícím venku.