White Cubes House v Bratislavě

Pavla Kubu
14. Leden 2016

Autor: at 26 architecture

Lokalita: Prievoz, 821 05 Bratislava-Bratislava, Slovensko

Rozloha: 427m²

 

Dům se nachází na malém atypickém pozemku na rohu křižovatky dvou ulic v Bratislavě. Z jedné strany se vynořuje z oblasti rodinných domů a z druhé strany je obklopen bytovou zástavbou. Záměry investora byly jasné: vytvořit elegantní a nadčasový design s využitím "čisté" kombinace betonu a bílé barvy. Dalším požadavkem byla orientace ložnic a obývacího pokoje na jih. Celý návrh má vytvořit dojem sochy vyřezané z jednoho kusu hladké bílé hmoty.

 

Koncept celého domu vychází ze základního předpokladu, kterým je vytvoření maximálního možného spojení mezi interiérem a exteriérem. První patro je kompletně otevřeno do zahrady, ale přitom nabízí dostatek intimity pro obyvatele domu. Horní patro a uliční fasády jsou téměř zcela uzavřeny pohledům z ulice a vizuálně vytváří velmi introvertní dojem.

 

Budova má tři patra. V přízemí se nachází technická místnost s prádelnou, komora, vinný sklípek a schodiště. Do prvního patra byla umístěna garáž s úložnými prostory, vstupní hala a hlavní obytný prostor, který se skládá z obývacího pokoje propojeného s jídelnou a kuchyní. V nejvyšším patře najdeme galerii, dětské pokoje a ložnice se šatnou a hygienickým zázemím. Dvě místnosti mají dokonce samostatný přístup přes terasu.

 

Interiér se nese v moderním a elegantním duchu. Prim zde hrají neutrální a zemité barvy společně se současnými materiály. Designová svítidla, čisté jednoduché linie a luxusní nábytek ještě umocňují exkluzivitu celého interiéru. Bazén na terase poskytuje majitelům domu naprosto nerušené chvilky relaxace uprostřed rušného města.