Bydlení pro budoucnost bydlení

Tomáš Čech
28. Leden 2016

Situace, kdy vám lidé svěřují své celoživotní úspory, se nemohou odehrávat leckde. Abyste disponovali adekvátním prostředím, můžete si na pomoc přizvat například architekty z kanceláře fala atelier.


Autor:  fala atelier

Projekt: 2015

Místo: Oporto I Portugalsko


Majitelé získali prostor, který byl původně prostým obchodem s oblečením, a s minimálními náklady jej chtěli transformovat v kancelář jejich nové realitní společnosti. Tvůrci odstranili takřka vše z bývalého obchodu, jehož interiér byl sice v dobrém stavu, ale morálně již dosloužil. Vše bylo ponecháno v bílé barvě, aby se prostor zvětšil, prosvětlil a dal vyniknout pozdějším architektonickým vstupům. Do volného prostotu vestavěli malou zasedací místnost s milým kruhovým oknem. V hlavní části, kam přicházejí zákaznici, bylo umístěno přesně 17 kusů mobiliáře, z toho 11 je židlí. Je zde malá recepce na jedné straně a v druhé polovině dominují dvě zástěny obložené mramorem, které oddělují tři stoly, jejichž desky rovněž tvoří vzácný kámen. Víc nic.

 

„ Vypovídací schopnost architektury je větší, než si ve skutečnosti myslíme. Města se svým prostředím a veřejnými budovami vystihují stav, v jakém se nachází obyvatelé, potažmo celá společnost. Jednotlivé domy pak ukazují kousek tváře svých majitelů. Interiér bytu vás představí více, než mnoho souvětí. A pak jsou zde obchody a kanceláře – místa, kde obvykle nějakým způsobem utrácíte své peníze. Jejich interiéry mohou klienty odradit, ale také přesvědčit. Je to značka, která funguje, je to výraz vašeho způsobu přemýšlení, je to symbol filosofie, se kterou budete přistupovat k zákazníkovi. A to už je více než dost, aby stálo za to věnovat sem trochu pozornosti!“

Do zasedací místnosti vede elegantní kulaté okno, které propouští aspoň nějaké světlo. Kovové panely s mramorovým obkladem oddělují jednotlivé stoly a poskytují tak dostatek soukromí pro jednání. Navazují na ně stoly, jejíchž desky tvoří mramorové panely odlišného zabarvení.

Provedení veškerých prvků je neuvěřitelně subtilní - ať už jde o panely, stoly či židle. Vzniká tak kontrast mezi poměrně výrazným dělením pomocí mramorových zástěn v jednom směru a lehkostí všechno ve směru druhém.

Všechny povrchy byly záměrně ponechány v bílém tónu, pouze zástěny barevně kontrastují se zbytkem. Velká pozornost byla věnována osvětlení. Tvoří jej jednoduché LED pásky, které jsou banální na jedné straně, zároveň vytvářejí rytmus směrem do hloubi interiéru.

Stav před rekonstrukcí nesl stopy původního využití, obchodu s oblečením. Hluboký a poměrně úzký prostor nedisponoval dostatkem světla ani výrazným průčelím.

V zadní části bylo zachováno hygienické zázemí a před něj byla vestavěna malá jednací místnost. V hlavní části, kde dochází ke kontaktu se zákazníky, jsou pouze tři stoly a drobná recepce. Vůbec nic navíc!

Podhled v jednací místnosti nápaditě imituje prostor pod krovem a ještě více tak pocitově odděluje zasedací prostor od „prodejny“.