Bydlení plné písmen

Tomáš Čech
8. Únor 2016

Někdo si zdi kolem sebe natře meruňkovou barvou, někdo použije extravagantní tapetu. Studio BY architects prakticky obložilo byt spisovatele knihami. Přesně tak, jak si to přál.


Autor:  BY architects

Projekt: 2014

Realizace: 2015

Plocha:  32,5 m+ 30 m2


Byt pro spisovatele prošel radikální proměnou. Všechny příčky byly odstraněny a nahrazeny novými v lepším uspořádání. Vznikl funkční obytný prostor, kolem něhož se rozkládají všechny potřebné funkce bytu. U okna je samostatně vymezený prostor pro spaní s výhledem. Na druhé straně je pohovka. Přímo naproti promítacího plátna. Úplně vzadu je pak kuchyně a malá skrytá úklidová místnost. Koupelna a šatna jsou pak hned u vchodu, prakticky a elegantně zařízené. Ovšem pro klienta je hlavní, že se podařilo uskladnit jeho poklad v podobě 42 běžných metrů knih.

 

„Pojem domov je nesmírně abstraktní a pro každého znamená něco jiného. Domnívám se však, že všechny pohledy na toto slovo budou mít jedno společné. Domov se musí pojit minimálně s kouskem nás samotných, minimálně část nás zde musí být vázána. Je jedno, jestli to jsou knihy, jako v tomto případě, a nebo něco jiného. Klíčové je nepodlehnout trendům, neztratit svou hlavu a nenahradit domov pouhým kouskem „umění“.“

Postel se skrývá v zákoutí vedle obytné místnosti. Záměrně je napsáno vedle, a ne v místnosti. Cílem totiž bylo co nevíce navodit pocit samostatného pokoje. Tento záměr se podařilo vcelku dobře naplnit. Napomohlo tomu zejména okno, které nabízí unikátní výhled na město. Postel je tedy umístěna až do výše parapetu, aby před spaním i po probuzení člověka těšil kontakt s okolím. V „průlezu“ do postele je pak umístěno promítací plátno, jež slouží majiteli k co nejlepšímu požitku ze sledování filmů.

Pracovní místo je elegantně skryto v knihovně. Toto řešení poskytuje hned dvě výhody. Ušetřilo se místo, které by jinak zabíral klasický psací stůl, a zároveň není potřeba se tolik starat o uklízení. Prostě zavřete dvířka.

Část knihovny je složena z výsuvných modulů. Díky nim je využit i prostor pod postelí, který by byl normálně prázný. Hrany jsou ponechány v původním stavu, plochy překližky jsou pak opatřeny černou barvou.

V celém návrhu se kladl velký důraz na detail. Florální dekor na lustru přináší drobné měřítko a „domáckou“ atmosféru.

Kuchyňská linka lemuje celou jednu stranu obytné místnosti a vzhledem k velikosti bytu nabízí poměrně dost prostoru pro práci i pro uskladnění věcí. Bílá barva podporuje pocit, že v tomto domově jde o něco jiného, tedy o knihy!

Stěny chodby jsou obloženy stejnou překližkou, která byla použita na knihovny v obytné místnosti. Napravo jsou na ni přidělány „betelné“ háčky na pověšení kabátů či jiného oblečení, nalevo je za ní skrytá šatna.

Křídla dveří vedoucích z chodby do obytné místnosti a do koupelny jsou transparentní. Řešení kliky oplývá vtipem. Dírou je protažen provázek a na něm je zavěšena kulička. To musí vzbudit radost a úsměv pokaždé, když zavíráte nebo otevíráte.

V koupelně není místa nazbyt, majitel zde ale nebude nic postrádat. Stejně jako kuchyňská linka je zde vše provedeno v bílé barvě. Místo původní vany je sprchový kout a dokonce se podařilo vytvořit nové okno. Možnost přirozeně větrat, je vždy velkým přínosem!

Původní dispozice neobsahovala žádné zádveří. Vstupovalo se prakticky rovnou do kuchyně. Tu kvůli nevyhovující dispozici prakticky nebylo možné zařídit. Samotná obytná místnost pak měla poněkud protáhlý tvar, který nefungoval úplně dobře. Bylo tedy nutné přikročit k radikální proměně.

 

Nově vzniklá chodba odděluje schodiště s výtahovou šachtou od obytných částí bytu. Navržena byla velká šatna, která slouží jako hlavní úložný prostor v bytě. Obytná místnost má nově takřka čtvercový tvar, který lze velmi dobře využít. Navíc je zde bonus „odděleného“ spaní.