Byt leporelo

Tomáš Čech
4. Leden 2016

Vzniká mnoho nevýrazných, i když kvalitních projektů. Ovšem návrhy španělského studia elli si snad ani splést nelze. Rukopis je tak neuvěřitelně výrazný a čitelný. A výsledky? Neopakovatelné!


Autor:  elli

Realizace: 2015

Plocha:  25 m2

Místo: Madrid I Španělsko


Představte si, že máte k dispozici poměrně malý jednopokojový být v Madridu. Přesto máte spoustu přání a očekáváte od svého příbytku více, než může vlastně splnit. Nemusíte se však vzdávat! Architektonické studio elli dokazuje, že je schopné vytvořit „velký“ byt na prakticky jakémkoliv půdoryse.

 

Veškerý nábytek umístili po okrajích. Je zde malá kuchyňská linka, úložné prostory a skládací postel. Ta má dokonce nadstandartní rozměry a navíc se za ní skrývá příruční knihovnička. Skryté jsou také dveře do koupelny. Ta je jedinou oddělenou místností v bytě, i když je zde „pokojů“ vlastně více. Hlavní kouzlo se pak odehrává uprostřed hlavního pokoje. Jsou zde posuvné zástěny, které umožňují libovolné členění a poskytují tak neočekávanou variabilitu. Jsou navíc částečně průsvitné, takže se nemusíte bát stísněnosti a můžete si s bytem hrát a přestavovat ho kdykoliv se vám zachce.

 

„Projekt ateliéru elli vychází vstříc fenoménům dnešní doby. Mladí lidé často žijí sami a nepotřebují až zase tolik prostoru. Bydlení se postupně stává dražším a méně dostupným. Nemají tolik peněz, a ty které jim zbudou, si chtějí více užít, než ušetřit. Nastává tak zásadní proměna typologie bydlení. Když se v minulosti velikost bytů postupně zvětšovala a zvyšovaly se standardy bydlení, tak v budoucnu uvidíme přesný opak. Bude stále větší poptávka, a tedy i nabídka, po malých nízkonákladových bytech, které však budou muset nabídnout kvalitní polohu a odpovídající „styl“. A zde bude prostor pro důmyslné a nápadité návrhy architektů!“

V základním stavu vypadá prostor vlastně docela standardně. Veškerý nábytek a funkce jsou uspořádány po dvou stranách místnosti a ve středu tak zůstává poměrně mnoho místa.

Obvyklým designovým prvkem španělských tvůrců je všemožné skládací zařízení. Tentokrát zde najdete stůl, který si můžete rozložit hned vedle kuchyňské linky.

Pokud se rozhodnete, můžete použít posuvné panely, které se vyrovnané skrývají po straně a mohou různorodě přehradit hlavní prostor.

Nabízí se nepřeberné množství variant. Pro různá použití si lze nastavit rozličná uspořádání a vytvořit tak specifické prostředí.

Postel je, jak jinak, sklopná. Má to hned několik výhod. Výrazně uspoříte místo, lůžko může mít dokonce nadstandardní rozměry, a hned po ruce máte navíc knihovničku.

A postel lze také ohradit, a oddělit tak od zbytku místnosti. Zdá se, že můžete pořádat bujaré oslavy a váš partner při tom spát ve stejné místnosti. Skoro.

S půdorysu je jasně patrné, jak efektivně je veškerý potřebný nábytek navržen po okrajích. O existenci koupelny, pak ani nevíte. Dveře vedoucí do ní se jeví jako běžná skříň. Naznačeny jsou zde také svítidla. Prostor můžete libovolně přehrazovat a přesto v jakékoliv konfiguraci budete mít vždy dostatek světla.

Můžete mít jeden velký, ničím nerušený, prostor. Můžete si vytvořit malý samostatný pokojík. Můžete oddělit intimní prostor pro spaní. A nebo můžete uzavřít kuchyň a v klidu se věnovat kulinářským specialitám. Na ani ne 20 m2 je to neuvěřitelná variabilita!