Jednopodlažní rodinný dům s výhledem na Beskydy

Pavla Kubu
1. Srpen 2018

Dnes společně navštívíme novostavbu rodinného domu, jejíž návrh je dílem architektonického studia Qarta Architektura. Dům se nachází v klidné části obce Palkovice u Frýdku Místku a pyšní se nádherným výhledem na Beskydy. Přáním majitelů bylo bydlení v jedné výškové úrovni, což nepředstavovalo vzhledem k rovinaté parcele žádný problém.

 

Exteriéru vládne kombinace dřeva a kamene a vytváří zde kouzelné spojení dvou přírodních materiálů. Dalším dominantním prvkem jsou velké prosklené plochy, které maximálně propojují zahradu a vnější prostory s vnitřkem domu. Kamenné zdi prostupují zvenku až do interiéru a jsou perfektně sladěny s dřevěnými obklady a trámy.

 

Dům se může pochlubit mnoha zákoutími, terasami a dvorky, které slouží k příjemnému posezení a zároveň umožňují skvělou komunikaci interiéru s exteriérem. Zajímavým oživením vnitřních prostor jsou uvnitř dispozice umístěná venkovní atria se zelení. Funkční i efektní prvek představují světlíky, kterými prochází přirozené světlo do dětských pokojů a vstupní chodby.

 

Dům se skládá z několika zón. Vstupní část volně přechází v soukromou zónu s dětskými pokoji s vlastním hygienickým zázemím. Hlavní obytný prostor je tvořen kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, na který přímo navazuje venkovní krytá terasa. V severní části domu našla svoje místo šatna, ložnice, koupelna a pracovna.

 

Kamenné stěny v interiéru skvěle ladí s dřevěnými podlahami i s nábytkem. Majitelé domu viditelně nevyznávají umírněný skandinávský styl a celý prostor působí velmi svěže a optimisticky. Zaujme zde především prostorná sedací souprava hrající všemi barvami. Velmi příjemně kontrastuje s kamenem na stěnách, který tak nepůsobí příliš stroze.