Proměna mezonetového bytu v Brně

Pavla Kubu
24. Červenec 2019

Dnes bychom Vás rádi seznámili se zdařilou rekonstrukcí mezonetového bytu v objektu z 90. let minulého století. Autorem nosného konceptu je architekt Radko Květ, jako spoluautor se na návrhu a zejména na jeho realizaci podílel architekt Radek Sládeček. Podařilo se jim vytvořit elegantní a moderní interiér, který nabízí pro potřeby rodiny se dvěma staršími dětmi dostatek pohodlí i patřičné vzdušnosti. 

 

Dominantu hlavní obytné místnosti tvoří prostorná knihovna, která dolní podlaží bytu rozděluje na zóny a zároveň slouží jako boční stěna schodiště. Je vyrobena z dubové dýhy a bílých lakovaných mdf desek. Kombinace těchto materiálů byla využita také k provedení kuchyňské linky a dalšího nábytku v interiéru.

 

Celý prostor sjednocuje kvalitní podlaha z dubové mozaiky ošetřené přírodním olejem, která plynule bez prahů prochází místnostmi. Povrchová úprava olejem dodává podlaze zlatavě medový vzhled. Notnou dávku elegance a noblesy vnáší do prostoru sedací nábytek oděný do černé přírodní kůže. Černá barva se objevuje také v kuchyni mezi pracovní deskou a horními skříňkami, což prostor opticky sjednocuje.

 

V horním podlaží bytu jsou výrazně zkosené stropy a musela zde proto být upravena nefunkční dispozice. Místnost původní koupelny s nevyhovující světlou výškou byla zmenšena a nyní slouží jako samostatné WC. Nová koupelna s přímým osvětlením byla umístěna mezi ložnice dětí. Objevují se zde odstíny červené, jemně zelenkavé a tmavě hnědé, které obohacují jinak barevně jednotný a sladěný interiér.