Kouzelný apartmán ve slovinských Alpách

Pavla Kubu
22. Červenec 2019

Krajinný ráz slovinského venkova tvoří mimo jiné různé typy usedlostí, seníků a stodol. Bohužel mnoho z nich již ztratilo svoji původní funkci a chátrají. Někdy jsou jednoduše zbořeny a na jejich místě vznikají nové domy, které bohužel ne vždy ctí tradici a architektonický styl původních staveb. Občas se ale najde i výjimka. Mezi ně patří i citlivě zrekonstruovaná stodola, kterou Vám dnes představujeme.


 

Týmu architektů z OFIS Architects se podařilo proměnit starou stodolu v jedinečný loftový apartmán a zároveň zvnějšku zachovat její tradiční vzhled. Všechny dřevěné obklady v exteriéru jsou původní. Jediným současným zásahem do fasády se stalo prosklení směrem na terasu. Zachovány zůstaly také břidlicové střešní tašky.

V kontrastu s exteriérem působí interiér současně a moderně. Dá se říci, že od podlahy po strop je celý proveden ve dřevě. V podstatě všechen nábytek, podlahy i stěny jsou zhotoveny z hluboce kartáčovaného dřeva místního smrku.

 

Přízemí sloužící dříve k ustájení dobytka funguje nyní jako hlavní obytný prostor. V jeho otevřené části najdeme obývací zónu, jídelnu a ložnici s vyvýšenou podlahou. Další prostory jako kuchyně, koupelna, sauna, skříně a krb jsou umístěny ve vestavěném boxu za stěnou z tenkých dřevěných prken.

 

V horní části stodoly, kde se v minulosti sušilo a skladovalo seno spolu se zemědělskou technikou, vznikla prostorná galerie. Najdeme tu zde pokoj pro hosty, který se zcela otevírá směrem dolů do přízemí. Původní rampa zůstala zachována a nyní slouží jako vstup do galerie. Pod galerií vznikla také prostorná dřevěná terasa s krásným výhledem na Alpy.