Newyorský loft se zahradou na střeše

Pavla Kubu
7. Říjen 2017

Architekt: Andrew Franz Architect, New York

Lokace: Tribeca, New York, USA

Velikost: 280m2

 

Tento úžasný loftový byt se nachází v New yorku na Manhattanu v domě, jehož historie sahá až do roku 1884. Šestipatrový dům původně sloužil jako sklad kaviáru a uchoval si svůj industriální charakter. Architekti z firmy Andrew Franz Architect zde přímo pod střechou vytvořili jedinečný loft s mezipatrem a zahradou na střeše.

Hlavním zdrojem inspirace byla pro architekty sama historie domu. Mnoho zajímavých prvků zůstalo proto zachováno. Odhalené cihlové zdi a staré dřevěné trámy vnášejí do prostoru punc originality a výjimečnosti. Tento dojem ještě podtrhují původní oblouková okna.

 

Vše je okořeněno starožitným nábytkem i moderními designovými kousky. Bujná zeleň v mezipatře vnáší do interiéru kus živé přírody a notnou dávku svěžesti.

Díky prosklenému mezipatru a zatahovacímu střešnímu světlíku může denní světlo proniknout do celého prostoru. Do mezipatra vede ocelové schodiště se schody vyrobenými ze zdejších starých střešních trámů, které se podařilo zachránit.

 

Z mezaninu se po schodech dostaneme na střešní zahradu s nádherným výhledem na město a řeku Hudson. Kamenná dlažba a na údržbu nenáročné rostliny zde vytvářejí dojem útulného venkovského posezení, ačkoliv se nacházíme v centru New Yorku.

Kombinací moderních čistých linií a otevřeného prostoru s původními industriálními prvky a syrovými cihlovými zdmi se zde architektům podařilo vytvořit nádherný vizuální příběh oslavující zachování starého při vytvoření něčeho nového a krásného.