Dům u lesa

Pavla Kubu
2. Říjen 2017

Autor: Bourgeois / Lechasseur Architects

Lokace: North Hatley, Canada

 

Dům se nachází na nádherném vyvýšeném místě v těsné blízkosti centra kanadské obce North Hatley. Je obklopen hustými listnatými lesy a dobrou noc tu chodí dávat nikoliv lišky, ale jeleni. Není divu, že si majitelé zvolili právě tento pozemek pro stavbu svého domu.

 

Od počátku preferovali spíše tradiční styl, jednoduchost a otevřenost s výhledem na okolní lesy. Přesto však byli přístupní moderním řešením. Výsledkem je současný dům, který se inspiroval zdejší tradiční architekturou.

Obložením z přírodního cedrového dřeva a  plechovou střechou se dům nijak neodlišuje od podobných zdejších staveb. Vyčnívá ovšem svým elegantním podlouhlým tvarem, který jemně kontrastuje s některými staršími opulentními domy v sousedství.

 

V přízemí se dům doslova otevírá směrem k lesu a horní úroveň se jakoby vznáší nad ním. Přečnívající horní patro má nejen estetickou, ale také praktickou funkci. Zakrývá verandu i terasu a v letních vedrech chrání pokoje v přízemí.

Vnitřek domu se nese v duchu jednoduchosti, lehkosti a elegance. Interiér je laděn převážně do odstínů bílé, černé a šedé. Dlouhá prosklená stěna nabízí výhled na les v podstatě z celého přízemí, které slouží jako hlavní obytný prostor. 

 

Tmavší oblast v obývacím pokoji s krbem a knihovnou příjemně kontrastuje s bílými stěnami a lesklým nábytkem. Do patra s prosklenou galerií se dostaneme po jednoduchém otevřeném schodišti. Cedrové obložení stropu a některých stěn v patře společně s kvalitní dřevěnou podlahou vnáší do celého prostoru dotek tepla. V patře našla své místo domácí kancelář, ložnice a koupelna.