Luxusní roubenka v Orlických horách

Pavla Kubu
3. Říjen 2017

Roubenka stojící uprotřed nádherné přírody Orlických hor vypadá zvenku nenápadně. Dokonale zapadá do okolí a působí, jakoby tu stála dlouhé roky. Opak je pravdou. Byla postavena na místě původní zchátralé roubenky, která bohužel byla v tak špatném stavu, že musela být zbourána.

 

Majitelé si přáli, aby se nová roubenka zvenku podobala té původní. Byla proto postavena tradičními postupy ve spolupráci s firmou specializující se na tento typ staveb. Uvnitř měla ale nabídnout maximální pohodlí a splňovat veškeré požadavky současného bydlení. Projektu nové chalupy se chopilo architektonické studio Ivany Dombkové.

 

Jak úspěšně se ho zhostilo, posuďte sami.

Do chalupy se vchází z terasy, která nabízí nádherný výhled do okolní krajiny. Interiér chalupy má až industriální nádech. Vévodí zde přírodní materiály jako masivní dřevo a kámen, který se podařilo zachránit z původní rozbourané roubenky. To vše je doplněno přiznanými dřevěnými trámy a ocelovými prvky.

V jedné části přízemí najdeme wellness s parní i finskou saunou, vířivkou a dokonce i s ochlazovacím bazénkem. Ve druhé části se nachází hlavní obytný prostor s kuchyní, sezením a krbem.

 

Po jednoduchém kovovém schodišti se dostaneme do podkroví, kterému dominuje otevřená galerie. V patře dále najdeme tři ložnice, koupelnu a jeden menší pokoj odkud je možné vylézt na půdu, která slouží pro občasné přespání návštěv.

Nábytek je především jednoduchý a funkční, ale zásadně z poctivých a kvalitních materiálů. Většina kousků byla navržena architekty a poté vyrobena na míru, některé jsou z druhé ruky a byly zrekonstruovány a namořeny samotnou paní majitelkou.

 

Obývací části dominuje luxusní kožená sedačka. V jídelně zaujme krásný dřevěný stůl z prken a designové židle značky Tolix.