Elegantní horská rezidence v Kalifornii

Pavla Kubu
27. Září 2017

Autor: John Maniscalco Architecture

Lokace: Norden, California

 

Zima je v plném proudu, ačkoliv to při pohledu z okna na to vůbec nevypadá. Je pravděpodobné, že pokud si na Vánoce budeme chtít užít sníh a zimní radovánky, budeme muset vyrazit do hor. Důležité bude také najít nějaké příjemné místo, kde si budeme moci naplno vychutnat kouzlo zasněžených Vánoc. Jak by se Vám zamlouvala například tato rezidence poblíž kalifornského lyžařského střediska Sugar Bowl?

Architektura domu a jeho vzhled je ovlivněn okolním prostředím s obrovským množstvím sněhu. Proto je postaven na betonovém postavci, který jej vyzdvihuje nad sněhovou pokrývku. Střecha je uzpůsobena tak, aby z ní mohl napadaný sníh bezpečně sklouznout do zadní části konstrukce daleko od vchodu a chodníků.

Fasáda je obložena cedrovým dřevem. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších a nejstálejších materiálů pro dřevěnou fasádu se skvělými izolačními schopnostmi a odolností proti působení větru. Navíc v zasněžené krajině vypadá nádherně a působivě.

Budova má dvě výškové úrovně. V prvním patře najdeme vchod se vstupní halou, dětský pokoj, pokoj pro hosty a servisní prostory. Ve druhém patře jsou umístěny hlavní obytné místnosti a ložnice. Díky velkým proskleným stěnám si  majitelé domu mohou z každého pokoje vychutnávat nádherné výhledy na okolní hory či na zasněžené borovice.

V interiéru najdeme širokou paletu materiálů od ořechového a jedlového dřeva po ocel a beton. Převládají zde teplé přírodní odstíny, které působí velmi uklidňujícím dojmem a navozují dojem luxusu, stylovosti a elegance. Nábytek a použité barvy jsou v dokonalé rovnováze s čistým a moderním prostorovým vyjádřením. To vše dohromady vytváří vřelou a rustikální atmosféru horského domova.