Nevšední vzhled domu nabízející překrásný interiér

Magdaléna Nečasová
17. Prosinec 2015

Tato dvojice domů ve městě Monterrey je jedním ze starších projektů architektonického studia S-AR. Rozhodně se nejedná o stavbu, kterou můžete potkat při běžné odpolední procházce městem. Návrh vyniká svou extravagancí a nevšedností, kde se pozoruhodný vzhled budovy kloubí s životem v překrásném interiéru.


Obě stavby jsou zasazeny do mírného svahu a vytváří tak v člověku dojem, že hmota objektu směrem od svahu narůstá. Stupňovitý interiér, s ohledem na vhodný konstrukční systém, tedy umožňuje  navrhnout prostorné přízemí s vysokými stropy, kde se odehrávají veškeré společenské interakce.

Tento otevřený prostor je přístupný hned po vchodu do budovy. Kuchyně, která tvoří velkou části přízemí a navazuje na obývací pokoj, využívá těchto výhod nejvíce.  Dále je s přízemím propojena malá terasa i zahrada.


Prostory všech ostatních provozů pak nabízejí pokoje s nižším stropem a odlišným funkčním provozem. Najdeme zde místnosti, které jsou od soukromého oběhu v domě odděleny. Jedná se o prostory pro praní a skladování.


Horní patra pak v každém z domů nabízejí soukromé programy a to rodinný pokoj s terasou, hlavní a dvě menší ložnice. Každý z pokojů má své skříně a hygienické zázemí - záchod, koupelnu. 

Jednotlivé prostory jsou od sebe odděleny velmi nenápadně. Platformami, barovým nábytkem i pomocí zábradlí či schodiště. Důležitým faktorem při navrhování tohoto objektu, aby byli všichni obyvatelé domu po celý den spolu a právě tato skutečnost se na uspořádání a volném prostoru promítá.

Světlo ze severu vstupuje do domu velkými okny, které lemují společenské prostory. Vnitřní stěny jsou bílé a v kombinaci se světlou úpravou podlah dokáží rozptýlit přirozené osvětlení prakticky do všech místech interiéru.

 

Přesto, že oba domy jsou na první pohled dost podobné, ve skutečnosti se velmi liší. Z tohoto důvodu byl celý projekt pojmenován "Sister's house". 

Autorem všech fotografií je Ana Cecilia Garza Villarreal.