Rodinný dům v elegantním šedém obleku

Pavla Kubu
13. Červen 2018

Autor: Mio architects - Jana Šimánková

Lokace: Mladíkov

 

Rodinný dům se nachází v žádané lokalitě Mladíkov v oblasti Praha - západ. Projekt domu vznikl na základě nespokojenosti klienta s původním projektem. Po změnách a úpravách se zrodil návrh úplně nového zcela odlišného domu s jednoduchým obdélníkovým půdorysem, tradiční sedlovou střechou a bohatým prosklením, které umožňuje nahlédnout do vzdušného a vkusně zařízeného interiéru.

Budova na první pohled zaujme svoji netradiční fasádou z tmavě šedého falcovaného plechu. Tento materiál je použit i na střechu a vytváří jednoduchý, čistý a kompaktní plášť celého domu. Štíty zůstávají bílé a jsou zde umístěna okna s výrazným rámováním, které barevně ladí s plechovou fasádou. Hlavní obytná místnost i pokoj pro hosty jsou propojeny se zahradou prosklenou stěnou, kterou lze otevřít.

Interiér domu působí velmi neotřele a vzdušně. Hned za vstupními dveřmi se nalézá pokoj pro hosty a prostorná technická místnost, kam se vstupuje vestavěnou stěnou sloužící také jako šatní skříň a botník. Po čedičové dlažbě poté dojdeme do samotného centra domu.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje červěně zářící schodiště, které zároveň odděluje jídelnu, kuchyni a obývací část. Tubus schodiště je kompletně obložený akátovým dřevem, které bylo použito také na podlahu. Celý schodišťový "box" zůstává uvnitř červený, což je patrné také na korpusu kuchyňských skříněk. Červená barva se posléze objevuje na doplňcích v celém interiéru.

Nad schodištěm najdeme otevřenou galerii, která nás dovede do dětského pokoje. Zajímavým a funkčním prvkem je zde systém bezpečnostních sítí, který nahrazuje zábradlí a zároveň může sloužit například nad kuchyní jako místo k odpočinku. V patře najdeme také ložnici se šatnou a koupelnou.