Malý velký dům obklopený zahradou

Magdaléna Nečasová
14. Květen 2018

Tento malý domov, nacházející se v texaském Austinu, je jedním z podařených projektů studia Pavonetti Architecture. Kombinace čistého modernismu s regionálním dialektem odkazují svým vzhledem i hmotovým řešením k lidové architektuře texaských venkovů. Stárnoucí a zapadlé stavby, prostorné stodoly - to jsou budovy, které v Texasu opravdu nepřehlédnete.

Fasáda domu je z oblíbeného cedrového dřeva a téměř vše je lemováno ocelovým rámováním. Okna jsou větší, než by se u rodinného domu čekalo, což se u této stavby stává velkou předností. Vzhled celého domu tak představuje čistou linii a nevyzdobenou úctu k modernismu. V takovém moderním pojetí architektury není třeba žádných zbytečných zdobných prvků. Kouzlo spočívá právě v jednoduchosti vzhledu i jednoduchosti materiálů. Tradiční sedlová střecha dodává budově další potřebný rozměr.

Ocel a dřevo doprovází stavbu do všech jejich koutů. Ručně vyráběné schodiště bylo vytvořeno a sestaveno na místě z ocelového plechu a borovicového dřeva. Ocelové rámy pro okna byly vytvořeny dvě míle od staveniště a práškovým nástřikem doupravovány v Jižním Austinu.

 

Zbytky nepoužité oceli rozhodně nepřišly vniveč. Bylo z nich vyrobeno množství praktických i dekorativních prvků v jak na budově, tak i v jejím interiéru. Lampy, zábradlí, podstavce, dřez i okenní tabulky. Betonová podlaha byla zanechána na spodním patře holá a nedotčená. Budova jako celek předvádí oslavu eleganci, účinnosti i jemnosti skryté v drsné konstrukci.

Design interiéru je řešený stejným jednoduchým a čistým způsobem, jako je i vnější vzhled domu. Přesně tak byl dům navržen. Barevná škála je decentní, interiér je bohatý, přesto jsou všechny přidané prvky spíše minimální. 

Vnitřní prostory připomínají průmyslové podkroví někde v New Yorku. Přesto je prostor velmi otevřený a do jisté míry, pomocí velkých oken, dostatečně propojený s exteriérem. Co si budeme povídat. Vzniká tu určitý kontrast. Kdyby stejná stavba stála někde uprostřed rušné městské zástavby, rozhodně by nedokázala nabídnout takový pocit smíření a jistoty. Interiér jako v New Yorku a okolí Texasu? Velkou předností této budovy je tedy její okolí plné přírody a slunce.

Podobnost s lidovou stavbou nějaké farmy uprostřed texaské vrchoviny evokuje téměř každý prvek a detail tohoto domu.