La Cornette: Venkovský dům v Quebecu s exteriérem hotelu

Pavla Kubu
4. Prosinec 2015

Autor: yh2 design team: Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis

Lokace: Township of Cleveland, Québec

Velikost: 280 m2

 

Dům stojí na svahu malého kopce ve venkovské oblasti kanadského Quebecu připomíná spíše hotel. Zvenku rozhodně nepůsobí příliš tradičně, a to především díky výrazné střeše, jejíž štít připomíná příď korzárské lodi. Uvnitř ale najdeme obytný prostor, jehož velkorysé pojetí vychází z architektury původních quebeckých domů, kde žili početné rodiny a často také blízké či vzdálenější příbuzenstvo. Dům byl navržen pro dvě rodiny a má sloužit hlavně pořádání rodinných oslav nebo jako útočiště během nejrůznějších svátků.

Budova je dokonale zasazena do nerovného terénu a umožňuje svým obyvatelům prostřednictvím mnoha oken a prosklených ploch přímý kontakt s okolní přírodou. V podstatě na každé úrovni nabízí jiný pohled do krajiny. Okna jsou opatřena žaluziemi, aby bylo možné regulovat průchod slunečního světla do interiéru a zabránit tak jeho přehřívání.

Fasáda i střešní krytina jsou zhotoveny z vláknocementových panelů, jejichž výhodou je bezúdržbovost, dlouhá životnost a odolnost proti plísním a škůdcům. Střešní štít je skvělou ochranou proti horku v létě, takže není nutné používat klimatizaci. Během zimních slunečných dní zase není třeba topit, a to díky velkému množství oken.

Interiér je vybaven téměř výhradně z nábytku zhotoveného na míru. Z materiálů převažuje přírodní či lakované dřevo, které je použito ve formě prken nebo panelů. Ke kouskům, které stojí za zmínku, bezesporu patří černě lakovaný konferenční stolek, který v sobě skrývá televizní přijímač.

V obývacím pokoji dále zaujme velká rohová pohovka laděná do světle zelené barvy. Majitelé se tedy rozhodně nemusí bát, že by si hosté pozvaní na některou z jejich oslav, neměli kam sednout. Kuchyni zdobí krásný ostrůvek vyrobený z ušlechtilé oceli, který zde navozuje dojem luxusu a lesku. Nerez je barevně neutrální, takže skvěle ladí s přírodním i černě lakovaným dřevem.

Elegantní a jednoduchá knihovna pod schodištěm nabízí dostatek úložného prostoru i místo pro vystavení nejrůznějších dekoračních předmětů. Zajímavým doplňkem interiéru, který se jistě líbí dětem, je nástěnné noční osvětlení z hliníkových panelů s výřezy světlušek, žabek a ryb. Originálně řešené jsou také postele sahající ode zdi ke zdi, kde lidé spí s nohama vedle sebe, nebo palanda, která jakoby volně plave v krajině.