Útulná horská chata v objetí zasněžených vrcholků

Pavla Kubu
8. Červen 2018

Autor: Savioz Fabrizzi Architectes

Lokace: Anzére, Switzerland

 

S klesajícími venkovními teplotami a první sněhovou nadílkou se naše myšlenky čím dál více obracejí k zimní dovolené na horách. Můžete ji strávit v luxusním hotelu s všemožnými službami typu wellness, několikachodovými večeřemi a animačními programy. Ale co byste říkali na ubytování v minimalisticky zařízené malé horské chatce vysoko v horách, kde Vašimi společníky budou pouze závěje sněhu, plápolájící oheň v krbových kamnech a velkolepý výhled na zasněžené vrcholky?

 

Budova byla postavena v roce 1878 a nachází ve výšce 1760 metrů nad mořem. Původně sloužila jako příbytek pro pastevce, kteří zde přebývali během pastevní sezóny, a jejich zvířata, která byla ustájena v přízemí. V minulosti prošla několika úpravami, které ale nenarušily její původní osobitý charakter. V současné době slouží chatka k rekreačním účelům a v zimě těží především ze svého umístění v blízkosti lyžařského areálu.

 

Cílem architektů bylo zachovat původní jednoduchý ráz stodoly, a to zejména při pohledu z venku. Hrubá kamenná fasáda je zhotovena tak, aby dobře odolávala tvrdému alpskému klimatu. Největším zásahem do vnějšího vzhledu budovy je dlouhé podélné okno, které umožňuje nádherný výhled do údolí a na vrcholky Alp. Zároveň tudy proniká do interiéru dostatek světla, což je velmi žádoucí vzhledem k velikosti ostatních oken.

 

Interiér je celý obložen modřínovým dřevem, což prostor opticky i pocitově zatepluje. Vytápění hlavní místnosti je zajištěno krbovými kamny na dřevo. Hosté si díky nim mohou vychutnat pohled na sálající oheň. Hlavní obytný prostor je zařízen velmi jednoduše a střídmě. Nechybí zde pohodlná pohovka v šedé barvě a dřevěný jídelní stůl s lavicí a židlemi. Kuchyně, obložená taktéž modřínovým dřevem, je sice menší, ale svému účelu slouží určitě skvěle. Největším skvostem zůstává jedinečný výhled z okna, díky kterému do interiéru proniká krása a velkolepost okolních zasněžených hor.