Kouzelný půdní byt v jižních Čechách

Pavla Kubu
7. Září 2017

Autor: Ivana Dombková Architektura

Lokace: jižní Čechy

 

Půdní byty jsou dnes velmi oblíbeným prostorem k bydlení. Díky zkoseným stěnám mají obrovské kouzlo a nabízejí originální a zajímavý bytový prostor. Mezi jejich nesporné výhody patří většinou také nádherný výhled a žádní přímí sousedé.

Ovšem je třeba řící, že bydlení pod střechou má také svá úskalí. Vzhledem k tomu, že jde o jedinečný a atypický prostor s členitými stěnami, velkým množstvím zákoutí a nestandardních úhlů, je nutné pořídit nábytek na míru.

 

Zároveň je potřeba si uvědomit, že šikmé stěny ukrajují z obytných místností potřebné centimetry více, než bývá milé. Z těchto důvodů se určitě vyplatí přizvat k plánování interiéru zkušeného bytového architekta. To také udělala rodina se dvěma dětmi, která požádala o spolupráci architektonické studio Ivany Dombkové.

Vzhledem k velikosti celého podkroví a šikminám bylo rozhodnuto obytný prostor příliš nečlenit. Dveřmi je oddělena pouze koupelna a dětský pokoj, který se ale uzavírá výhradně večer, když jdou děti spát. Vše ostatní funguje jako celek, čemuž odpovídá také jednotný styl a vybavení interiéru. Převládají zde neutrální barvy, především bílá a šedá, které se výborně doplňují se světlým dřevem. Trámy natřené na bílo jsou do interiéru perfektně začleněny a jsou onou pověstnou třešničkou na dortu, která dodává celému prostoru šmrnc a kouzelnou atmosféru. Vše působí velmi odlehčeně, vzdušně a zároveň funkčně navzdory omezením, které přinesly zkosené stěny a velké množství trámů.

Centrem celého bytu je kuchyně, která tvoří jeden skvěle komunikující celek se schodištěm, které vede od vstupních dveří, a s několika schůdky vedoucími na terasu. Byt vyniká množstvím pohovek a příjemných míst sloužících k odpočinku a relaxaci, případně k poslechu hudby či čtení pod lampou. Vešla se sem dokonce i jídelna s nádherným dřevěným stolem a dlouhou lavicí. Hlavní úložné prostory byly umístěny do štítové stěny, zbytek je řešen formou solitérů.

V rámci celého bytu se podařilo zajistit maximum funkcí při minimu nábytku a zároveň výborně zhodnotit a zachovat kouzlo atypických půdních prostor. Prostě dle slov samotných tvůrců "maximálně využít každý koutek..., ale s noblesou." V tomto případě se rodině spolupráce s architektem určitě vyplatila, co myslíte?