Nízkoenergetický jednopodlažní dům

Natálie Vopařilová
12. Prosinec 2015

Dům byl postaven na parcele kousek od Prahy. Jde o realizaci studia stempel & tesar. Hlavním požadavkem majitelů bylo, aby byl dům úsporný a nenákladný. Studiu se podařilo vytvořit jedinečný objekt, který maximálně splňuje požadavek majitele, zároveň je ale opravdu kouzelným designovým kouskem, který navíc díky svému osobitému vzezření skvěle zapadá do okolního prostředí.


 

Zastavěná plocha činí 192 m², kdy mluvíme o 4+kk a garáži. Dům je pouze jednopodlažní, přesto v něm však najde pohodlí i čtyřčlenná rodina. Důraz na nízkonákladovou stavbu a později úsporné bydlení nepoznamenal architekturu v žádném směru. Ke stavbě byl použitý kvalitní materiál a nejnovější technologie. Každý prvek tu má zde svůj účel - nejen estetický, ale i funkční.

 

Úspornosti bylo dosaženo díky mnoha faktorům. Dům disponuje kvalitním cihelným obvodovým zdivem, je zateplený. Plášť domu je vytvořen z černých silbonitových desek, střecha je pak ozeleněná. Svou roli zde sehrálo i umístění oken a prosklených ploch, rovněž i venkovní žaluzie. 

Interiér domu je skvěle svázán s vnějším designem objektu. Hlavním společným znakem, který je pro tento projekt charakteristický je jednoduchost. V případě této architektury nikde nenajdeme rušivé elementy, důsledné dekorování, ani zde není použito široké barevné spektrum. Celý projekt působí čistě, zřetelně, má svůj řád.

V interiéru hrají hlavní roli kontrasty černých a světlých ploch.

 

Například ve velkém pokoji, který zahrnuje nejen kuchyňskou a jídelní část, ale také obývací prostor, je použito zpravidla černého nábytku. Kontrast je pak vytvořen v kombinaci s krémově bílou podlahou a sněhově bílými stěnami. Díky bílým stěnám se světlo odráží po celé místnosti a nemůže se tedy stát, že by prostor působil nevyváženě. Světlo je ve dne zajišťováno velkým oknem v oblasti kuchyňského koutu a jídelny, v nočních hodinách poslouží jednoduchá a nerušivá svítidla.


V koupelně mluvíme o kontrastu černých stěn a světlé podlahy. Jednoduchý a precizní design dává interiéru na vážnosti a působí opravdu luxusně. Taková situace se neodehrává samozřejmě pouze v koupelně, ale v celém bydlení. Mluvíme o jasně definovaných tvarech, které ve správné tvarové, kompoziční a barevné kombinaci vytváří špičkový design vysoké estetické i materiálové kvality. Co víc, na hodnotě designu přidává i jeho maximální funkčnost a využitelnost.