Velké a prostorné bydlení uprostřed ničeho

Magdaléna Nečasová
29. Květen 2018

Ve spolupráci s architekty ze studia Scott & Scott ARCHITECT, hledali klienti vhodnou nemovitost pro svůj nový dům. Vítěznou budovou byl objekt z roku 1950, stojící nedaleko hory Grouse Mountain, který dříve sloužil jako pošta. Dům v posledních letech prošel rozsáhlou řadou rekonstrukcí, přesto všechny provedené změny zůstávaly ve skromném měřítku. Hned na začátek také můžeme říct, že není pochyb o tom, že majitelé objektu mají opravdu silnou citovou vazbu ke dřevu a velkým pokojům.

Celý projekt je založen na restauraci, renovaci a také na interiérovém vybavení - designu budovy o 150 metrech čtverečních. Obývací prostor byl zbaven veškerých dekorativních ozdob. Staré a už prakticky nepoužitelné schody byly nahrazeny novým otevřeným schodištěm z oceli a jedle. Stejnou ocel mimochodem naleznete i na krbovém rámu. Tohle schodiště umožňuje prostup světelných paprsků z druhého podlaží do prostorné haly v přízemí. 

Projekt jako by byl prací architektů i klientů zároveň. Hned od počátku je spojoval společný zájem na tradičních hodnotách materiálů a respektování původních detailů domu.  "Živé" prostory byly rozšířeny, zdi byly opraveny a přírodní vápno bylo aplikováno na mnohé podlahy i zdi. Materiály byly vybírány na základě svých dobrých vlastností a dále také zpracovány pomocí tradičních metod, které v budoucnu projeví viditelné známky užívání.

V typologickém řešení objektu a jeho uspořádání mnoho změn nenastalo. Tou nejmenší úpravou bylo sloučení skladovacích prostor do dvou skříní z překližkových bloků. Díky tomuto rozdělení se podařilo maximalizovat vnitřní otevřený prostor a vytvořit tak velikou halu v přízemí. V zákrytu těchto "skladů" se nachází vchod do budovy a kuchyňský kout. 

Kuchyně a sada polic byly vyrobeny z masivního jasanu a jednotlivé části jsou určené pro otevřené výstavky keramických kolekcí majitelů. Samotná kuchyňská linka je velmi výrazná právě kvůli mramorovému pultu, který byl architekty vyfrézován z nedalekého lomu Hisnet Inlet a váží neskutečných 180 kg.