Jaké je asi bydlení na ostrově v Norsku?

Magdaléna Nečasová
15. Květen 2018

Ostrov Manshausen je jedním z mnoha ostrovů souostroví Steigen a naleznete ho nedaleko pobřeží na severu Norska. Jeho netradiční a poněkud dramatická poloha mezi horami a Barentsovým mořem  je sama o sobě obrovskou inspirací pro mnohé světové dobrodruhy, mezi které patří třeba i slavný Børge Ousland. Právě ten se nedávno rozhodl celý tento areál prozkoumat. 

Tato oblast je známá a oblíbená. Velmi typický je zde rybolov a za zmínku stojí i velkolepý výskyt orlů mořských.

 

Ostrov Manshausen byl v historii Norska jedním z těch největších obchodních míst rybářského průmyslu.  Dnes tu zbyl k vidění pouze jeden masivní přístav z kamene, několik hrází a opuštěný statek z 18. století.


Jelikož nikdo nechtěl, aby ostrov a jeho přírodní krásy i bohatství upadly v zapomnění, byl naplánován nový projekt, jehož opěrnými body byly dvě hlavní stávající struktury - starý statek a kamenné nábřeží. Starý dům, který se nachází na malé a chráněné travnaté pláni uprostřed ostrova, byl nejen pečlivě obnoven, ale také nově otevřen směrem k severnímu pohoří Lofoten. A ten výhled? Ten je neocenitelný. . 

Naopak kamenné nábřeží se dnes pyšní novou a moderní architekturou. Částečně kryté a částečně prosklené buňky jsou umístěny na skalnatém terénu a vybíhají směrem k moři. Umístění a orientace všech objektů závisí na individuálním panoramatickém výhledu každého z nich a také na dostatečném soukromí hostů, kteří objekty budou využívat. 

Útulný a skromný design příbytku se snaží minimalizovat  dopad na životní prostředí s využitím místního dřeva i surovin. Masivní dřevěná konstrukce je vyrobena ve dvou vrstvách, přičemž vnější vrstvy z modřínu za čas změní barvu na elegantní stříbrošedý tón.

 

Zasklení je pro projekt vytvořeno na zakázku a velká rohová okna umožňují návštěvníkům výhled do všech stran. I všechny detaily interiéru jsou pečlivě vymyšleny a na zakázku vyrobeny. 

Kabiny jsou navrženy tak, aby svým hostům nabídly přístřeší a dostatečný komfort, který je v kontrastu s venkovními a přece jen drsnějšími podmínkami. Splnění funkčních požadavků hostů nezůstává stranou a tak je zajištěn dostatek prostoru pro zavazadla i oblečení. Koupelna a kuchyň s jídelním koutem jsou vybaveny moderním nábytkem i zařizovacími předměty.


Každá z buněk je schopna ubytovat dvě až čtyři osoby, ale přizpůsobí se i pětičlenné rodince na výletu