Dětské pokoje v podkroví

Pavla Kubu
22. Listopad 2015

Autor: Eva Bradáčová

Lokalita: Spořice

 

Jak už to tak bývá, po rekonstrukci podkroví v rodinném domě zde často najdou své místo právě dětské pokoje. Podkrovní prostory jsou oblíbené pro svoji jedičenost i osobité kouzlo. Je dobré toho využít právě při zařizování nového interiéru nebo jeho rekonstrukci. Nevšední krásu podkroví a jeho atypičnost se povedlo při návrhu interiéru pokojů pro dvě školou povinné děti výborně zhodnotit.

 

Při zařizování dětského pokoje je velmi důležité respektovat individualitu dětí a jejich osobnost. Jsou to přece oni, kdo se zde musí cítit dobře! Proto je dobré jim umožnit, aby se také podíleli na jeho úpravách, tím spíše pokud se jedná o staršího školáka nebo studenta. V tomto případě se volily s ohledem na přání dětí doplňky, barvy i tapety. Ty lze navíc velmi snadno vyměnit v případě, že se časem omrzí.

 

Chlapecký pokoj působí prostorněji díky jeho otevření do výšky až po hřeben střechy. To umožnilo nad kleštinami krovu vybudovat parádní klučičí bunkr, do kterého se dá lézt po žebříku nebo po laně. Velkou pozornost na sebe strhává výrazná tapeta s motivy graffiti a street artu. Psací stůl a židle jsou v černé barvě a působí velmi dobře v kombinaci s oranžovou zdí na tapetě. Návštěvníka zaujme i výrazné křeslo se Stereo Sound Systémem, které stojí poblíž knihovny tvořené vestavěnými policemi v šikmých prostorách pod oknem. Sklon střechy kopíruje také šatní skříň vyrobená na míru.

V dívčím pokojíku vládnou především holčičí barvy - bílá, růžová a fialová. Hlavní dominantou prostoru je veselá kytičkovaná tapeta, která ale vůbec nepůsobí rušivě v kombinaci s nábytkem v bílé barvě. Část pokoje slouží jako taneční prostor vybavený nástěnnými zrcadly, RGB reflektory, disco koulí a zavěšenou televizí. Pod okny najdeme pohovku sloužící k občasnému přenocování kamarádek, kterou oživují barevné polštářky.

Výsledný příjemný dojem z obou dětských pokojů podtrhuje dřevěná podlaha a viditelné dřevěné nosné části krovu, kterě zde byly záměrně ponechány a staly se dokonce základem pro originální nábytek (knihovna a bunkr v chlapeckém pokoji). Pokoje spojuje se zbytkem domu hala se schodištěm. Pod okny haly najdeme příjemné posezení, které může sloužit pro odpočinek unavených rodičů :-).