Dům na vrcholcích Pyrenejí s ohromujícím výhledem

Pavla Kubu
13. Květen 2018

Autor: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales

Lokace: Canejan, Valle de Aran, Španělsko

 

Dům se tyčí v prudkém svahu nad údolím Valle de Aran a je součástí horské vísky Canejan, která leží v nejsevernější výspě katalánských Pyrenejí. Díky své poloze na vrcholku hory nabízí dům úchvatný výhled dolů do údolí i na okolní horské štíty, dosahující v některých místech téměř třítisícových výšek. Byl postaven pro otce a syna, kteří si přáli, aby v jeho rámci vznikly dvě nezávislé bytové jednotky.

 

Budova má spíše moderní charakter, přesto však respektuje místní genius loci. Stojí na původní suché kamenné podezdívce, která byla postavena zdejší tradiční technikou. Značně šikmá střecha propůjčuje budově její výraznou siluetu a zároveň definuje tvar i charakter prostoru horního bytu. Prosklená fasáda a podélná okna přinášejí do interiéru přirozené světlo a nabízejí dechberoucí výhledy dolů do údolí a na vrcholky Pyrenejí. Dolní bytová jednotka je více tradiční a bohaté prosklení zde nahrazuje prostorná venkovní terasa.

 

Interiér obou bytových jednotek je pojat minimalisticky. Prostor působí velmi vzdušně a jednoduše, přesto komfortně. Hlavní roli zde hraje bílá barva společně s odstíny šedé a černé. Tyto neutrální barvy jsou doplněny výraznější žlutou, která oživuje hladké plochy nábytku. Najdeme zde i jemné akcenty fialové na bytových doplňcích.  V horním bytě zůstáva nejpůsobivějším prvkem úžasná "okenní galerie", kterou vytvořila sama matka příroda. Čistý a elegantní interiér ještě zdůrazňuje její velkolepost a krásu.

 

Architektům se podařilo postavit moderní dům na historických základech, který nijak nenarušuje místní prostředí a naopak je svým moderním a minimalistickým vzezřením příjemně doplňuje. Umožňuje pohodlné soužitím dvěma generacím a díky využití nejnovějších stavebních metod v kombinaci s místními léty prověřenými postupy má předpoklady úspěšně a dlouhodobě odolávat zdejšímu extrémnímu klimatu.