Velká okna jako neustále se měnící obraz krajiny

Magdaléna Nečasová
16. Listopad 2015

Architektonické studio Lacroix Chessex se pyšní velmi originálními projekty rodinných domů, ale i mnohem větším formátem občanských staveb. V tomto článku bude čtenářům přiblížen jeden ze skromnějších kousků těchto autorů.

 

Villa Sandmeier je projekt, jehož myšlenka představuje živoucí strukturu přírody v opravdu více než silné formě. Není pochyb o tom, že celý objekt vyvolá v kolemjdoucím dojem pohledu na obraz pavilonu v japonské zahradě.

 

Budova se nachází v moderní vilové čtvrti, kde se otevírá překrásný výhled do venkovské krajiny, která zasahuje až do spodní části mont Salève. Tento dům je do prostředí a především do přírody zasazen velmi elegantně. Dá se říct, že i jeho tvar určitým způsobem kopíruje charakter prostředí, ve kterém budova vyrostla. Jistojistě je to právě zešikmená střecha, která poutá pozornost k sousedním kopcům.

Dům je složen ze tří samostatných železobetonových bloků o různých velikostech, tvarech i orientaci.

 

První z bloků v sobě skrývá sklep, technické prostory a jeden volný pokoj. Přízemí je mírně vyvýšené v porovnání s výškou terénu, který navozuje poetický vztah se zahradou. Právě tahle skutečnost přiznává domu jeho monumentální aspekt.

 

Druhý blok představuje prostory pro denní, společenskou část a ten třetí, jak to tak tradičně bývá, zahrnuje část soukromou a noční. Okrajová část objektu je rozšířena o jednoduchou garáž a umožňuje také vstup z pohádkové zahrady.

Zahrada rozhodně nepatří mezi k těm největším. Přesto má v sobě jisté kouzlo. Dopomáhá k tomu právě tohle japonské jezírko z fotografie?

Rozměrná okna poskytují ten nejkrásnější výhled do krajiny. Právě proto architekti nevolili barevný nátěr na stěnách.

 

Určitě budete souhlasit, že to v tomto případě rozhodně není potřeba. A proč? Protože okolní krajina mění barvy každým dnem a právě ona je obrazem na stěnách tohoto jednoduchého a moderního bydlení.