Sídlo z betonu uprostřed rušného města

Magdaléna Nečasová
16. Květen 2018

Takuro Yamamoto Architectes je studio známé především pro své menší architektonické projekty. Rozhodně však ale nejsou "menší" svojí prezentací či úrovní. Jedná se většinou o rodinné domy a menší občanské stavby.

 

H-ORANGE je samostatně stojící dům, který byl vytvořen na základě charakteru místa, kde se nachází. I když je umístěn v centru Tokia, hned v těsné blízkosti parcely lákají pozornost malá pole a rozsáhlé lesy.

 

Pro jasné zdůraznění lesnaté scenérie a jasné modré oblohy nad polem, bylo na západní straně druhého patra umístěno hned několik široce otevřených horizontálních oken a také jedna velká terasa s otevřeným prostranstvím. Ta se nerušeně napojuje na plochu podlahy v obývacím pokoji a vytváří tak elegantní přechod mezi exteriérem a interiérem budovy.

 

Za normálních okolností by mohli všichni obyvatelé s nadšením pozorovat výhled na vlastní zahradu a pole právě z těchto prostor. V tomto případě to ale není možné. A proč?  Výhled byl z opravdu velké části "zazděn" a brání mu cihlová stěna v těsné blízkosti. Takto byl vytvořen falešný dojem uzavřeného prostoru na velmi otevřeném místě domu. 

Hlavním důvodem k vytvoření této 12 metrů dlouhé stěny podél terasy bylo především bezpečí a soukromí rodiny. Hrozilo nebezpečí pádu z poněkud nechráněné části terasy a kvůli velkým oknům na západní straně objektu bylo také značně narušeno soukromí obyvatel domu. Tento prvek byl přistavěn dodatečně. V původní verzi se s ním nepočítalo. 

Rozměrná okna poskytují ten nejpestřejěí výhled do okolí. Právě proto architekti nevolili barevný nátěr na stěnách. Určitě budete souhlasit, že to v tomto případě rozhodně není potřeba. A proč?

 

Protože okolní prostředí mění barvy každým dnem a právě ono je obrazem na stěnách tohoto jednoduchého a moderního bydlení.