Hledáte inspiraci pro Vaši domácí knihovnu?

Magdaléna Nečasová
17. Listopad 2015

FIL Books, knihovna s nadčasovým designem interiéru, je projekt dokončený studiem Halukar / Mimarlık architecture v roce 2015. Klient požadoval prostor, který by fungoval nejen jako výstavní místo pro fotografie a obchod s knihami, ale také jako umělecká kavárna. Celý proces navrhování a realizace byl rozdělen přibližně do 6 měsíců.

 

Prostory zabírají v domě čtyři podlaží o celkové ploše 80 čtverečních metrů a jak již bylo zmíněno, součástí návrhu je hned několik různých využití.


Knihkupectví, kavárna, kuchyň, dílna a skladovací prostory, dále také místa pro všechny, kteří zde chtějí jen tak posedávat, studovat nebo pít kávu.

Jednou z výzev navrhování v těchto malých prostorech je nutnost ohledu na všechny funkce, které musí být splněny každým malým centimetrem. Autoři se snažili o vytvoření příjemného a světlého prostředí, které zachová jeho útulnost.  Prioritou celého projektu byly knihy, řádně vystavené na jedné stěně objektu, která se zvedá podél prostorů galerie a baru. 

Snad nejatraktivnější a definující prvek v prostoru jsou výrazné trubky, které jsou barevně lakované a vedou podél zdi a přes nábytek v celém objektu. V tomto potrubí je mimo jiné zabudované i osvětlení, je používáno jako věšák, madla schodiště, doplňující prvek pro knihovnu i gauč. 

Díky profesionálnímu přístupu všech výrobních týmů, se kterými architekti ze studia  Halukar / Mimarlık architecture spolupracovali, byl výsledek realizace projektu stejně čistý, jako byl i jeho návrh.

Dalším velmi výrazným prvkem realizace jsou závěsné houpačky. Sami můžete posoudit, že do prostředí opravdu zapadají. A koho by nelákalo si přečíst nějakou tu knížku při takovém pohodlí?