Skalní výběžky nemusí zůstat pouze na zahradě

Luci Bečková
27. Květen 2018

                                                                                 The Pierre

                                                                         (v překladu "kámen")

 

Umístění: Lopez Island, Washington, USA

Velikost: 230 m²

 

Projektový tým Olson Kundig

   Designový ředitel: Tom Kundig

   Projektový manažer: Chris Gerrick

   Interiéroví designéři: Jon Gentry a Charlie Fairchild


         Láska ke kameni, vybíhající na pozemku vlastníka, inspiroval design tohoto domu.The Pierre (francouzské slovo pro kámen). Ten je koncipován jako útočiště zapuštěné do kamene. "Zasazení domu do skály navazuje na tradici stavět na nejméně produktivní části pozemku a zanechání té nejlepší části volné pro pěstování," říká Kundig. Dům charakterizují drsné materiály, zahrnující například kámen a zelenou střechu. Z některých úhlů stavba téměř mizí v okolní přírodě. 

 

        Aby mohl být dům zasazen hluboko do stavební plochy, části skalního výběžku byly vyhloubeny pomocí kombinace strojů a ručních prací. K ustanovení obrysů budovy byly použity velké vrtáky, poté dynamit, hydraulické štěpkovače, drátové pily a další ruční nářadí. Jak stavba postupovala, bylo nutno pracovat se stále jemnějšími a jemnějšími nástroji.

 

 

        Vyhloubená skála byla znovu využita. Tentokrát jako drcenné kamenivo v betonové podlaze. Výkopové ochranné známky byly zachovány jako připomínka stavebního průběhu. Obrovské kusy skály byly zase použity do struktury přístřešku pro auto.

 

 

        V hlavní koupelně padá voda přes tři leštěné "bazény", přírodní umyvadla v existujícím kameni. Dámská toaletka je vytesaná do skály mimo hlavní prostor.

 

        Vysoké zrcadlo zasazené do kuželového stropního průhledu je nejen zajímavým designovým prvkem, ale také odráží denní světlo do zbytku interiéru

.

 

        S výjimkou samostatného apartmá pro hosty, má dům všechny funkční místnosti v přízemí - otevřenou kuchyni, jídelnu i obývací prostor. Na terasu se můžete dostat skrz velké dveře z oceli a skla.

 

        V celém domě můžete najít místa, kde skála vyčnívá do prostoru a dostává se tak do kontrastu s luxusními texturami interiérového nábytku. Vnitřní i vnější krbové vložky jsou vyřezány ze stávajícího kamene - srovnány pouze navrchu, jinak ponechány v syrovém stavu.

 

 

        Stavební materiál - měkká ocel, hladký beton a sádrokarton - vytváří neutrální pozadí pro interiérové vybavení, umělecká díla a výhledy na záliv a okolní krajinu.

 

 

        Uvnitř i vně domu jsou umístěna současná umělecká díla Camerona Martina, Jesse Paula Millera, Andrese Serrana, Franze Westa, and Clauda Zervase. Svítidla, navržena na míru, jsou založena na designech Irene McGowan, umělkyně ze Seattlu.

 

 

        Zasazena ve správném úhlu k hlavnímu prostoru, disponuje ložnice na míru navrženou postelí s koženým čelem a stupačkou, ležící uprostřed knihovny.

 

 

        Díky prosklené stěně si architekti mohli dovolit sáhnout po tmavých odstínech kuchyňského zařízení. Nepřehlédnutelným prvkem je zde úložný prostor z masivního dřeva.