Osvětlení v hlavní roli - bydlení v Podolí

Natálie Vopařilová
6. Září 2017

To, že osvětlení hraje v interiérovém designu zásadní roli, je fakt, který je mnohdy podceňovaný. Řešení, jak osvětlit prostor je hned několik – počínaje lustry až po čím dál oblíbenější LED pásky. Možnosti lze navíc různě kombinovat. Máte strach, že by to nedopadlo zrovna dobře? Ing. arch. Tibor Csukás se odvážných kombinací různého typu osvětlení opravdu nebál a výsledek stojí vážně za to! Správně zvolené způsoby osvětlení v souhře s jedinečným designem prostoru daly bydlení v Podolí jako celku neotřelý vzhled. Zvolené typy osvětlení mají nejen estetickou funkci, světlo je mimo jiné pohodlné pro oči. Pojďme se na realizaci jako takovou podívat více zblízka.

 

Charakterizujme si prostor, o kterém právě pojednáváme. Jedná se o jeden velký pokoj, který slouží k odpočinku a relaxaci, ale zároveň skýtá i část určenou ke společnému stolování. Obývací části pokoje dominuje nápadná kamenná stěna, která slouží jako TV stěna. Další dominantou obývacího pokoje je samozřejmě pohodlná rohová sedačka. Část pokoje pak tedy slouží jako jídelna, od níž se nabízí volný průchod do kuchyně. Jídelna disponuje tmavým stolem, který kontrastuje s bílými židlemi, kuchyň je vybavená bílým nábytkem. Prostor se dá obecně charakterizovat jako moderní bydlení, které však působí sympaticky a vyniká svou útulností.

V části obývací a jídelní se setkáváme hned se třemi způsoby osvětlení. První a pravděpodobně zcela nejnápadnější je osvětlení u kamenné stěny. To evokuje dojem dalšího prostoru a dělá tak místnost opticky větší. Vytváří měkké a rozptýlené světlo, které není agresivní, ale přesto je výrazné, působí až luxusním dojmem a tvoří nemalou složku celého designu.

 

Dalším způsobem je osvětlení pomocí svítidel. K osvětlení obývací části slouží lustr, kde byl zvolen netradiční a neotřelý design výrazných křivek. K osvětlení nad jídelním stolem byla použita tři menší identická svítidla vyrovnaná v řadě za sebou.

 

Poslední důležitou složkou je osvětlení je samozřejmě denní světlo, jehož prsty sahají díky velkým oknům a bílé výmalbě až do samých koutů pokoje.

 

Kuchyně je pak už osvětlena celkem standardně, zaujme spíš sníženým podhledem a kontrastujícím nábytkem.