Stará mléčná farma přeměněná v moderní loft

Magdaléna Nečasová
9. Květen 2018

Ještě předtím, než byl objekt odkoupen svými současnými vlastníky, byla mléčná farma ve velmi opuštěném stavu zapomenutá v srdci jedné z nejvíce okouzlujících a nejživějších čtvrtí v Barceloně. Přibližně deset krav zde denně dodávalo mléko až do roku 1984, kdy farma v Barceloně upadla do zapomnění. Od té doby, všechno jakoby zamrzlo v čase, s výjimkou malého obchůdku, který zůstal otevřený a nadále prodával mléko a další mléčné výrobky.

Když francouzský architekt Marc Mazeres kontaktoval svého kolegu Luise Corbellu, hledal místního katalánského architekta, aby se usnadnila veškerá administrativa a právní otázky. Jejich spolupráce se ve výsledku ukázala být něčím mnohem víc. Projekt byl obohacen o souhru jedinečných nápadů a jejich společné vize architektury.

Hned od začátku viděl Mazeres jasný potenciál ve vytváření rodinného domu s rozděleným prostorem. Nachází se zde část pro teenagery, pro rodiče, pro práci a tou nejdůležitější je centrální prostor, kde se odehrává hlavní komunikační uzel budovy. Všichni a vše se zde spojuje - obyvatelé domu, také obývací pokoj a kuchyň.


Jedním z hlavním cílů všech architektů bylo zachovat původní vnější obálku budovy (fasády a střechy), následně vyprázdnit vnitřní prostor a vytvořit zde program moderního života.

Původní architektonické prvky, byly v projektu zachovány a staly se tak hlavní součástí nového vzhledu budovy. Jedná se o fasádu, střechu, stěny, trámy a centrální sloupec uprostřed společenské místnosti. Tyto prvky jsou na první pohled volné, odlehčené a tím je podtržena důležitost jejich přítomnosti v celém projektu.

Centrální zděný pilíř podporuje novou i původní střechu, která prošla důležitou opravou. Některé z dřevěných trámů byly přestavěny, jiné znovu použity na strop v obývacím prostoru. Všechny nové objemy byl přistavěny za použití kovu. Kovové schodiště, nosníky, spřažené desky. To vytváří jedinečný kontrast mezi materiály použitými v celé budově.

Dům je umístěn mezi vyššími budovami. Velkým úkolem tedy bylo zajistit dostatečné množství přirozeného světla a oslunit "srdce domu". Přítomnost světla v každém prostoru je jednou z hlavních složek projektu. Dvě fasády i střecha mají velké otvory, což zajišťuje přísun slunečních paprsků v průběhu celého dne.

Otázka soukromí byla další důležitou součástí projektu. Všechny ložnice a hlavní obývací prostor jsou orientovány do vnějšího nádvoří v klidném exteriéru, zatímco pracovní prostor, televizní místnost a garáž jsou na straně směřované do ulice.

Zvláštní pozornost byla věnována interiéru, koncepci a provedení některých detailů jako jsou např. kovové schodiště, krb, koupelna a kuchyně. Veškerý nábytek v interiéru byl poskytnut vlastníky nemovitosti. 

Jde o součást jejich každodenního života a proto ho toužili zachovat. Zejména teenagerům záleželo na stolním tenise, závěsném křesle, hracím automatu, surfovacích prknech atd.