Inside Out House

Pavla Kubu
11. Prosinec 2015

Autor: Takeshi Hosaka Architects

Lokace: Katsushika, Tokyo, Japan

Velikost: 91 m²

 

Je obvyklé, že v domě žijí zvířata společně s lidmi. Ale většinou to funguje tak, že zvířata se musí přizpůsobit prostorám a podmínkám vyhovujícím lidem. Ne tak v tomto domě. Projekt byl založen na myšlence společného bydlení pro pár a dvě kočky. Z této základní myšlenky se zrodil jedinečný koncept domu, který je záměrně vystaven rozmarům počasí a je plný živých rostlin a stromů.

Dům má tvar nepravidelného čtyřúhelníku a kopíruje tvar pozemku, na kterém je postaven. Jeho specifikem jsou otvory ve střeše i ve zdech. To by ještě nebylo nic neobvyklého, kdyby byly zaskleny. Ale těmito otvory dovnitř budovy proniká nejen světlo, ale také vítr či déšť. Pod střešními otvory jsou zasazeny živé rostliny a stromy, které tak mohou být zavlažovány dešťovou vodou.

Dům je rozdělen na dvě základní části. Vnější obvodová část je vystavena vlivům venkovního prostředí a tomu také odpovídá způsob žití zde i využití prostoru. Nábytek, obrazy a dekorační předměty musí tedy být rozestavěny s ohledem na občasný déšť. Obývací pokoj, ložnice a koupelna jsou umístěny ve vnitřní části domu ve formě vestavěných boxů.

Vnitřní obytné místnosti mají skleněné posuvné dveře, které mohou zůstat za chladných či deštivých dnů uzavřeny. Během jara, léta a podzimu je lze většinou nechat otevřené. Obyvatelé domu tak žijí v podstatě ve stejném prostředí jako venku, ale přitom stále v soukromí vlastního domu.

Kočky si zase v rámci domu našly svá místa, kde se mohou povalovat na sluníčku nebo se schovat v případě deště. Mají zde k dispozici také žebříky, po kterých mohou vyšplhat až na střechu. Zkrátka kočičí ráj, ale zároveň také jedinečný a příjemný domov pro lidi.