One Story House: Zdařilá rekonstrukce jednopodlažního domu

Pavla Kubu
12. Listopad 2015

Jméno projektu: One-story House in the City 

Autor: Anik Péloquin, architect, www.anikpeloquin.ca

Lokace: Montreal, Quebec, Canada

Velikost: 84 m²

 

Dům se nachází na rohu dvou rušných ulic ve čtvrti Ahuntsic. Podobných jednopodlažních domů najdete ve většine obytných čtvtrtí Montrealu několik. Společné mají to, že jsou domovem jednotlivých rodin a zřetelně se odlišují od husté zástavby z počátku 20. století. Rekonstrukce byla omezena velmi napjatým rozpočtem majitelů a také prostorem, který byl k dispozici. Z tohoto důvodu nebylo možné vybudovat přístavbu. Interiér bylo tedy třeba překonfigurovat tak, aby se sem vešel i třetí pokoj a lépe tak vyhovoval potřebám zde bydlící čtyřčlenné rodiny.

 

Malé, přirozeně osvětlené a větrané místnosti jsou nyní umístěny podél přední a zadní části budovy. Společné obývací prostory najdeme ve středu domu. Jedná se o příjemnou kuchyň ve světlé barvě spojenou s jídelnou a obývacím pokojem. Nový světlík a otvory v boční fasádě poskytují přirozené světlo a zde tak vzácné výhledy ven. V kuchyni a jídelně zaujme stylový vintage nábytek, který je v kontrastu s podlahou vyrobenou z naolejovaného borovicového dřeva. Při zařizování interiéru byly využity především finančně dostupnější materiály jako např. březová překližka nebo barevné lamináty. Přesto vše funguje ve spojení se starším nábytkem a světlými barvami velice dobře.

 

Vnější fasáda je postavena z cihel, což nařizují místní předpisy. K obložení byly místy využity palubky z cedrového dřeva. Boční fasáda nejlépe demonstruje nové rozložení. Přestože je dostatečně ukrytá, má nyní okna, která svým umístěním nenarušují soukromí obyvatelů domu a zároveň umožňují přístup přirozenému světlu. Hlavní průčelí je více tradiční a zaujme zde nová veranda s cedrovou lavicí, kterou majitelé využívají jako úložný prostor.