Letní byt s šedou kam se podíváš

Tomáš Čech
16. Únor 2016

Prázdninový dům pro německou rodinu poskytuje prostor všem jejich sedmi členům a rozsáhlý ústřední obytný prostor. To vše zabalili do neutrálních tónů bílé a šedé tvůrci ze studia destilat.


Autor:  destilat

Plocha: 250 m2

Místo: Pörtschach am Wörthersee I Rakousko


Během rekonstrukce kina původně postaveného v roce 1930 architektem Franzem Baumgartnerem se podařilo částečně zvýšit střešní rodinu, a tak se pod ni vešel rozsáhlý penthouse, který slouží k prázdninovému odpočinku u jezera. Středem bytu je velký obytný prostor, obsahující všechny zóny relaxace, vaření a jedení. Najdeme zde i krb, který je pro mnohé symbolem opravdového tepla domova. Kuchyňskou linku architekti označují termínem „maskovaná“. Je obložena eternitovým obkladem, jehož spárořez tvoří zajímavý grafický prvek a na první pohled nepoznáte, co se za ním skrývá.

 

„Kritici by v dnešní době mnoha projektům vytýkali jakousi internacionální architekturu bez výrazu – tedy něco neutrálního, co neurazí ani nenadchne. A měli by v podstatě pravdu. Unylost anebo naopak „stylovost“ některých řešení je snad až zarážející a budí pochybnost, zda jde opravdu o návrh pro klienta nebo jen kreaci tvůrce/obyčejné cvičení schopností. Měli bychom se ale zeptat, co taková řešení zapříčiňuje, kdo nebo co k nim tvůrce vede? Je to nevyhraněnost? Snaha zařadit se do škatulky? Absence názoru? Diktát doby?

 

Je třeba ovšem říci jednu věc. Ať už si o takovém vkusu/stylu/přístupu myslíme cokoliv, měli bychom posuzovat objektivní kvality. A ty projekt Penthouse_V od architektů destilat má - vtip eternitového obkladu s graficky řešeným spárořezem, práce s proporcemi a přiměřenost měřítka.“

Obytný prostor, stejně jako celý zbytek bytu, je koncipován „na osu“. Po jedné straně je jedení, na druhé odpočinek. Díky umístění v podkroví místnost disponuje vyšší světlou výškou. To se skvěle doplňuje s velkorysou podlahovou plochou a prostor tak disponuje výbornými proporcemi.

I když krb samotný není přehnaně velký, díky jeho zakomponování do kubického objemu a doplnění o „podstavu“ se v místnosti neztratí.

Prostory v bytě velmi plynule přecházejí jeden v druhý a vše je tak pocitově propojeno. Nalevo se skrývají dveře bez viditelného kování a opatřená obkladem z identického materiálu použitého na obklad vedlejších zdí.

Zvláštností je koupelna velkoryse otevřena do chodby. Pro mnoho klientů by něco takového bylo naprosto nepřijatelné. Na druhou stranu komunikace v bytě je teď díky tomu osvětlena a intimitu zajišťuje závěs. Navíc se koupelna nachází až u hlavní ložnice, tedy částečně oddělena od běžného dění v bytě.

Velkorysý obytný prostor uprostřed dispozice doplňují na jedné straně ložnice dětí, na druhé pak hlavní ložnice bytu a jeden hostovský pokoj. Určité neobvyklosti v půdorysu připišme faktu, že se jedná o prázdninové bydlení.