Módní jednopokojový byt srbské návrhářky

Luci Bečková
8. Květen 2018

        Srbská návrhářka Irena Kilibarda věří, že design může a měl být vždy funkční a krásný. Tyto dva faktory by se nikdy neměly navzájem vylužovat. S touto mantrou v mysli založila v roce 2008 vlastní produktovou značku a studio interiérového designu.

 

        Dsignedby se specializuje na vysoce moderní LED a OLED technologie a produkuje originální kusy nábytku a produktů, které jsou stejně esteticky krásné jako působivé, co se technologie týče. Irena pochází z pozadí architektonického designu. Díky tomu zvládla umění kombinace jednoduchosti s klasickými vlivy před přidáním konečného, technologicky špičkového doteku do svých netradičních návrhů. Je to kývnutí jak na dědictví, tak na budoucnost produktového designu, kterým je značka dsignedby.

 

        Vystudovala Architektonickou fakultu na Bělehradské Univerzitě a nyní svůj čas dělí mezi rodné Srbsko, Paříž, Hong Kong, Milán a řadu dalších hlavních metropolí. Navštěvuje maloobchodníky, účastní se design výstav a veletrhů a shromažďuje inspiraci pro své budoucí návrhy.

 

        Tento byt o rozloze 43m² se nachází v 1. pařížském městském obvodu, v budově z roku 1930, která je blízko muzea Louvre. Než se návrhářka pustila do práce na tomto projektu, byl vstup a veřejné prostory domu renovované. Kromě toho se však pro byty nic nezměnilo. Byl proveden akorát nejzákladnější úklid, s cílem zatraktivnit byty pro potenciální kupce. Lépe pro dsignedby - mohli začít s čistým štítem a tento jednopokojový byt plně navrhnout a zrenovovat.

 

 

        První napravenou věcí byla dispozice bytu, která způsobovala optický klam - byt se jevil mnohem menší, než doopravdy je. Bylo to kvůli nízkým stropům a špatně uspořádaných prostor. I přes tyto detaily zůstal pro Irenu potenciál celkového prostoru zřejmý. Proto si dala za cíl zajistit renovací bytu pohodlí a funkční životní prostor pro jeho mladého majitele.

 

        Všechny vodní a elektrické instalace byly odstaněny a zmodernizovány. Přímo dsignedby také navrhlo schéma osvětlení bytu. Z veškerých dostupných prostor byly vytvořeny skryté uzavřené skladovací prostory a regály. Skříně jsou v matné bílé barvě a lehce splývají se zdmi bytu. Tím jej pomocí barev a světel zvětšují. Měkké šedé tóny nábytku v obývacím pokoji byly vybrány, aby se snadno párovaly s jasnými odstíny barev. Designový stůl, který zaujímá čestné místo ve společenské místnosti je ceněným produktem přímo dsignedby.

 

 

        Změněna byla pozice vstupních dveří do ložnice s cílem získat dostatek prostoru pro šatní skříň. Také byla využita výška stropu do své maximální kapacity, což odhalilo původní dřevěné trámy budovy, které lze nyní vidět ve vstupní chodbě. Trámy byly následně natřeny matným černým nátěrem. Podlaha v celém bytě byla předělána na masivní dřevěné parkety.

 

 

        Nynější kuchyně vznikla po stržení původní stěny, která oddělovala obývací pokoj od starého kuchyňského koutu. Ideou tohoto bylo zvětšit celý "životní prostor", otevřít jej a umožnit lepší interakci mezi těmito 2 oblastmi. V kuchyni se nachází multifunkční ostrůvek, který může sloužit jako jídelní stůl, stejně jako pracovní plocha, umožňující lepší komunikaci mezi kuchařem a hostem. Zároveň se jedná o úložný prvek - skvělý příklad maximalizace každého aspektu v tak malém prostoru.

 

        Pracovní deska je vyrobena z anti-bakteriálního, udržitelného a dlouhotrvajícího pevného materiálu DuPont Corian. Ostatní úložné prostory byly instalovány velmi vysoko, téměř do plné výšky stropu. To umožnilo využít maximální úložnou plochu, při zachování snadné údržby.

 

 

        V koupelně byly potřebné větší renovace. Celá dispozice byla přetvořena s cílem vytvořit prostorný multifunkční interiér s velkým sprchovým koutem a vyšším stropem. Bylo také nainstalováno velké nástěnné zrcadlo, které dává iluzi ještě většího prostoru.